Didelių radiacijos dozių poveikį galima neutralizuoti  (4)

Mokslininkai tyrimuose su pelėmis atrado, kad per 24 valandas nuo radioaktyvios apšvitos į organizmą suleistas dviejų vaistų derinys neutralizuoja „mirtiną“ radiacijos dozės poveikį. Jau žinoma ir tai, kad žmonėms šiuos vaistus vartoti yra saugu. Tyrimą atlikę mokslininkai teigia, kad verta kaupti šių vaistų atsargas galimiems branduolinių avarijų ar teroristų atakų atvejams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didelės radiacijos dozės kenkia organizmui, nes žalojamos greitai atsinaujinančios ląstelės bei organai. Eva Guinan, Oferis Levy ir jų kolegos iš Harvardo Medicinos Mokyklos atrado naują gydymo būdą. Jo pagrindas – baktericidinis, pralaidumą didinantis baltymas (angl. – BPI), veikiantis imuninę organizmo reakciją į kenksmingas žarnyno bakterijas.

E. Guinan ir O. Levy komanda tyrė 48 žmones, kurie buvo apšvitinti radiacija prieš ruošiamą kaulų čiulpų transplantaciją. Po apšvitinimo BPI lygis, lyginant su įprastu, sumažėdavo 71 kartą. 37 pacientų BPI buvo per mažas, kad būtų įmanoma išmatuoti jo lygį. Komanda teigė, kad taip įvyko dėl kaulų čiulpų patirtos žalos, dėl kurios jie nebegebėjo pagaminti pakankamai baltųjų kraujo kūnelių, kurie paprastai atsakingi už BPI gamybą.

Mokslininkai pritaikė šią informaciją tirdami mirtiną radiacijos dozę gavusias peles. Praėjus dienai po apšvitinimo kai kurioms pelėms buvo duota antibiotikų, kitoms – antibiotikų kartu su BPI injekcijomis. Trečiai grupei gydymas nebuvo taikomas.

Didžioji negydytų pelių dalis išmirė per 30 dienų nuo apšvitinimo. Kaip ir buvo tikėtasi, antibiotikas padėjo pelėms išgyventi – apie 40 % antibiotiką vartojusių pelių po 30 dienų vis dar buvo gyvos. Iš gavusių kombinuotą gydymą antibiotikais ir BPI išgyveno 80 % pelių.

Šie vaistai žmonėms vartoti yra saugūs ir ilgai negenda. Šis gydymo būdas labai veiksmingas gydant radiacijos poveikį dideliu mastu. „Jei, neduok Dieve, įvyktų dar vienas į Fukušimos avariją panašus atvejis, nepakenktų turėti sukauptų BPI atsargų“, – sakė O. Levy.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(8)
(0)
(7)

Komentarai (4)