Komentarai Prisijungti
Viršuje: Seniausi | Naujausi
blizzard 2011-12-17 20:13
Ar tik man pasirodė ar niekur neužsiminta apie sveikatą naudojant tokį mėšlą..? suprantu kad gamtą gelbėt yra gerai, bet galėjo dar ir apie kenksmingumą žmogui pavaryt kad įdomiau skaityt būtų. Kad mes valgom ir naudojam antrinį Š buvo jau senai aišku, bet netikėjau kad tas skirtumas toks nemažas kaip čia teigiama..
Valdas8 2011-12-19 09:29
1. Skandinavų vartojamo vandens kietumas yra 3-4 kartus mažesnis, nei lietuviško vandens, todėl ir minkštiklių suvartoja 3-4 kartus mažiau. Taigi lygiavimasis į juos yra nekorektiškas.
2. Jeigu skalbimo priemonėse atsisakysime fosfatų, tai juos reikės pakeist kuo nors kitu, pvz. komplesonais (kalgonas). Sunku pasakyti, kuris minkštiklis daro daugiau žalos. Pvz. kompleksonai gali ištirpinti ir pernešti į vandenyną tokius junginius, kurie normaliai netirpsta ir nekeliauja (sunkieji metalai). O dumbliai vandenyne turi nemažai ir teigiamų aspektų - fotosintezės procese sumažėja CO2 kiekis, padidėja maisto kitiems jūrų gyventojams. O ežerų vandenyje padidėjęs fosfatų kiekis labai pagreitina jų senejimą ir uždumblėjimą.
3. Taigi, neverta dejuoti, kad mus visi nuodija visokiu "mėšlu" ir niekas nemyli Kol neatrasti geresni minkštikliai, stenkimės skalbti mažiau ir neskalbkime ežeruose.
4. Žmogaus sveikatai fosfatų poveikis nera labai reikšmingas, geriamojo vandens higienos normose jis nereglamentuojamas. Tačiau nuolatos naudojant padidintus kiekius (pvz. geriant daug "sodos vandens"), gali padidėti Ca ir Mg "išplovimas" iš organizmo, ypač tiems, kurie geria minkštą vandenį arba yra įsirengę vandens minkštinimo filtrus.
Komentuoti gali tik registruoti lankytojai.
Neregistruotiems lankytojams komentavimas uždraustas siekiant sumažinti
paviršutiniškų, beverčių ir įžeidinėjančių žinučių kiekį.
Vidutinis lietuvis per metus sunaudoja daugiau nei stiklinę fosfatų