NASA astronautams pardavinėti bet kokius suvenyrus iš skrydžių draudžiama  (3)

NASA pareiškė, kad „Apollo“ misijų astronautai neturi teisės pardavinėti savo suvenyrų iš kelionių į Mėnulį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš pradžių apie nesutarimus buvo sužinota po to, kai JAV kosmoso tyrimų agentūra ėmėsi teisinių veiksmų prieš buvusį įgulos vadą Jimą Lovellį pareikšdama, kad astronautui nepriklauso 70 puslapių apimties kontrolinis sąrašas, padėjęs išgelbėti „Apollo 13“ įgulą.

83 metų J. Lovellis praėjusį lapkritį nusprendė parduoti šį dokumentą aukcione – jo kaina pasiekė 388 tūkst. dolerių (daugiau nei 1 mln. litų).

NASA teisininkė Donna Shafer aukciono organizatoriams pareiškė: „Tik NASA gali suteikti leidimą pardavinėti NASA turtą“.

Dėl šios bylos sprendimo paaiškėjo, kad veteranams astronautams draudžiama pardavinėti bet kokius suvenyrus iš skrydžių, net jeigu jie priklauso astronautui asmeniškai.

„Apollo 14“ misijoje dalyvavęs Edgaras Mitchellas taip pat bendravo su NASA teisme dėl to, kad bandė parduoti fotoaparatą, parsigabentą iš išsilaipinimo Mėnulyje 1971 metais – NASA planavo tą aparatą palikti.

Astronautas fotoaparatą agentūrai galų gale atidavė, nes negalėjo jos parduoti, kad galėtų susimokėti už savo 26 metų sūnaus Adamo gydymą – šis nuo vėžio mirė 2010 metais.

Leidinio „Times“ teigimu, astronautams pasiskundus, kad organizacija abejoja jų ištikimybe, konflikto spręsti įsikišo NASA vadovas.

NASA administratorius ir buvęs daugkartinio erdvėlaivio įgulos vadas Charlie Boldenas sakė: „Tai yra Amerikos didvyriai, kolegos astronautai ir asmeniniai draugai, kurių veiksmai buvo geranoriški ir sutarėme bendradarbiauti kuriant tinkamas taisykles bei teisinius instrumentus, kurie padėtų spręsti iškilusius nuosavybės klausimus“.

Suvenyrai, į kuriuose NASA galėtų pareikšti savo teises, yra ir 76 metų astronautui Rusty Schweickartui nuo 1969 metų priklausanti erdvėlaivio vairalazdė bei „Apollo 9“ atminimo plokštelė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: