Atsargiai – avių „ciklonai“! (Video)  (3)

Jungtinės Karalystės, Kinijos, Naujosios Zelandijos, Australijos gyventojams bent kartą yra tekę susidurti su kelią užtvėrusiomis avimis. Tai – eismo dalyviai, kuriems ir garsiausias signalas – nė motais. Bet kad avys apsuptų automobilį „gyva grandine“ ir eitų aplink jį ratu, net ir šiam mėginant riedėti?? Kaip vienas neišaiškintos vietovės gyventojas buvo užkluptas „avių ciklono“, užfiksuota linksmame „Youtube“ vaizdo siužetėlyje. Tiesa, pasirodo tokie avių ir apskritai galvijų „ciklonai“ – įprastas ir visai normalus reiškinys. O sumanus piemuo naudodamasis juo gali efektyviai valdyti bandos judėjimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip informuoja Grynas.lt, viename kaimelyje avys tiesiog apsupo mėlyną automobilį ir bėgo ratu aplink jį, nors vairuotojas signalizuodamas bandė pamažu važiuoti. Niekas tiksliai negalėjo paaiškinti, kodėl naminiai gyvuliai taip elgėsi. Vaizdo įraše matyti, jog piemuo ar avių šeimininkas stebi vaizdą nemėgindamas gyvulių sustabdyti.

Vaizdo įrašas ir jo kopijos buvo peržiūrėtos daugiau nei 100 tūkstančius kartų. Svetainės youtube.com komentatoriai šmaikštavo, jog iš tiesų avis veikia automobilio gravitacinė jėga arba tokiu būdu avys bando vairuotoją atversti į „vieną iš jų“. Labiau kompiuteriniais žaidimais susidomėję internautai tikino, kad vairuotojas „aktyvavo apsauginį avių skydą“.

Kas iš tiesų galėjo paskatinti avis taip elgtis?

Pasirodo, avių ir kitų galvijų bandoms yra gana įprasta judėti pirmyn, sukant ratus aplink centre esantį ir į priekį einantį piemenį. Maža to, tai yra vienas iš efektyvesnių būdų bandą ginti į priekį.

Avys stengiasi išlaikyti piemenį savo regos lauke ir išlaikyti saugų atstumą. Atstumas priklauso nuo to, kiek gyvuliai prijukę prie piemens – kuo galvijai labiau prijaukinti, tuo mažesnis atstumas.

Genant gyvulių bandą tokiu principu, esminis piemens „įrankis“ yra gyvulių regėjimo laukas: mokėdamas atsistoti tinkamoje gyvulių regėjimo lauko vietoje, piemuo galės reguliuoti bandos judėjimo kryptį ir tempą. Pageidaujantiems detaliau įsigilinti į galvijų ginimo subtilybes, rekomenduojame pastudijuoti šią nuorodą).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)