Astronomai sunerimę: po 28 m. Žemei gresia susidūrimas su dar vienu milžinišku asteroidu (Video)  (14)

Nors visų žvilgsniai neramiai krypsta į asteroidą „Apophis“, tik ką įvykusiame Jungtinių Tautų specialios komisijos, skirtos netoli Žemės esančių objektų grėsmei (angl. - UN Action Team on near-Earth objects [NEOs] ), posėdyje daugiausiai dėmesio skirta naujam pavojui – dangaus kūnui 2011 AG5. Tai – asteroidas, kuris gali susidurti su Žeme 2040-aisiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atrastas praėjusių metų pradžioje, 2011 AG5, kurio skersmuo – 140 metrų, tam tikra prasme išlieka mįslingas. Nors astronomai tiksliai žino jo dydį, tačiau turėjo galimybę stebėti tik maždaug pusę jo orbitos, o tai apsunkina galimybes suprojektuoti tikėtiną tokių objektų trajektoriją ateityje. Kad prognostinis modelis būtų patikimas, tyrėjams reikia tiksliai užfiksuoti (pamatyti) bent dvi pilnas orbitas. Nors tokios galimybės mokslininkai neturėjo, kai kurie iš jų prabilo apie galimą Žemės susidūrimą su šiuo asteroidu 2040 m.

Šiuo metu tokio įvykio tikimybė prilyginama santykiui 1 prie 625. Tikėtina įvykio data – 2040-ųjų vasario 6 d. Tačiau, kaip ir daugelis prognozių, šioji taip pat nėra šimtaprocentinė. Tiesa, laikotarpiu nuo 2013 iki 2016 m. asteroidas bus matomas iš Žemės – astronomams tai bus puiki galimybė patikslinti prognozę. Jei šie stebėjimai nesumažins įvykio tikimybės, dar bus likę nemažai laiko ką nors sugalvoti iki 2023-iųjų, kai asteroidas patogiai priartės.

Kaip ir asteroidas „Apophis“, kuris susidurs arba nesusidurs su Žeme 2036-aisiais, naujasis klastūnas 2011 AG5 orbitoje turi vadinamąją „raktinę zoną“ (angl. - „keyhole“) – regioną kosminėje erdvėje arčiausiai Žemės, pro kurį šis dangaus kūnas prakeliaus paskutinį kartą iki susiduriant su Žeme. Asteroido 2011 AG5 „raktinės zonos“ data – 2023-iųjų vasaris. Tuomet šis kosminis akmuo pro Žemę praskries vos 0,02 astronominio vieneto (maždaug 3 mln. km) atstumu.

NASA Reaktyvinės traukos laboratorijos vertinimu, šios “raktinės zonos“ plotis – apie 100 km. Kosminėje erdvėje tai – ne kažin kas. Galima pasiguosti nebent tuo, jog 2011 AG5 „raktinė zona“ platesnė už grėsmingojo „Apophis“...

Jei paaiškės, jog 2011 AG5 pasieks „raktinę zoną“ po 2013-2016 m. stebėjimų, mokslininkai turės keletą metų sugalvoti, kaip pakeisti akmens luito trajektoriją ir išstumti asteroidą iš dabartinės orbitos 2023-aisiais, išvengiant po 17 metų gresiančios katastrofos. Kartu tai būtų ir puiki treniruotė prieš imantis susidorojimo su „Apophis“ – šis „raktinėn zonon“ atskries 2029 m.

Vaizdo siužetas

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)