Šeštadienį meteoritas nukrito ir Didžiojoje Britanijoje (Video)  (13)

Didžiosios Britanijos policija tvirtina vėlų šeštadienio vakarą sulaukusi daugybės skambučių, kuriuose žmonės tvirtino matę krentant didžiulį meteoritą, rašo bbc.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešimai apie „ryškią šviesą“ ir „oranžinės spalvos švytėjimą“ pradėjo plūsti maždaug 21 val. 40 min. Grinvičo (23 val. 40 min. Lietuvos) laiku iš Šiaurės Anglijos ir Škotijos. Daug liudininkų pamanė, jog galėjo sudužti lėktuvas.

„Visiems, ką nors mačiusiems nakties danguje, sakome, jog tai buvo meteoritas“, - tinklalapyje „Twitter“ rašė Meteorologijos biuras.

Pasak Durhamo policijos, oro eismo kontrolės tarnyba jiems patvirtino, jog tą naktį nebuvo užfiksuota jokių su skrydžiais susijusių incidentų.

„Manoma, kad žmonės matė arba degantį asteroidą, arba panašų kūną, kuris skriejo viršutiniame atmosferos sluoksnyje“, - sakė viena policijos atstovė spaudai.

Meteorai yra kosmoso dalelės, kurios įėjusios į Žemės atmosferą sudega. Kartais jie skleidžia šviesą, sukurdami degančio kamuolio efektą. Meteoritai yra patvaresni kūnai, kurie atlaiko atmosferos karštį ir nukrenta ant Žemės. Ar būtent taip įvyko vėlų šeštadienio vakarą, neaišku.

„Kartais į Žemės atmosferą patenka labai dideli nuolaužų gabalai ir jie užsiliepsnoja, - aiškino astronomas Davidas Whitehouse`as. – Šie degantys kamuoliai yra iki galo nesusiformavusių planetų nuolaužos, uolienų gabalai, kurie skriejo orbita aplink Saulę galbūt tūkstančius milijonų metų“.

Grampiano policija sakė, jog daug žmonių pranešė matę „blyksnį ar šviesų objektą su uodega“. Damfriso ir Galovėjaus policija teigė sulaukusi pranešimų apie „didžiulį ugnies kamuolį“. Stratklaido policija pažymėjo, jog buvo tiesiog „užtvindyta“ skambučiais.

Šimtai žmonių tuo, ką matė, dalijosi socialiniuose tinkluose. Kilderio observatorija iš Notamberlando tinklalapyje „Twitter“ taip pat nurodė, kad buvo pastebėtas „milžiniškas ugnies kamuolys“, skriejęs virš jų apygardos iš šiaurės į pietus.

Laura Yusuf iš Mičamo miesto Sario grafystėje pasakojo mačiusi meteoritą, kai važiavo greitkeliu M6.

„Tai buvo nuostabus reginys. Nuo degančio meteorito sklido ryškių oranžinių liepsnų uodega“, - sakė ji BBC.

Kitas liudininkas, paskambinęs į BBC „Radio 5“ Stepheno Nolano programą, teigė: „Pažvelgiau į viršų ir pamačiau nuo jo sklindančias dvi milžiniškas šviesos uodegas. Pamaniau, kad užsiliepsnojo ant Edinburgo krentantis lėktuvas“.

„Tai buvo milžiniškas meteoritas. Už jo sklido raudona liepsna, tada šios dvi baltos uodegos, o pačiame gale matėsi mėlynos spalvos galiukai“, - pasakojo jis.

Priminsime, jog prieš keletą savaičių panašų reiškinį stebėjo Kanados gyventojai – apie tai rašėme šioje naujienoje.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)