Nauja kovos su asteroidais technologija: tik šiek tiek dažų  (3)

Teksaso universiteto, Eimso tyrimų centro (NASA), Saudo Arabijos karaliaus Abdel Azizo mokslininkai siūlo pavojingų asteroidų trajektorijos keitimo būdą be branduolinių sprogimų ir kitokių griaunančių „specialiųjų efektų“. Be to, jie svarsto galimybę su kuria nors planine kosmine misija prie asteroido Apofis nusiųsti eksperimentinį „asteroidų perėmėją“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai tikisi pakeisti asteroido trajektoriją, pakeisdami jo albedo (atspindėjimo gebą). Specialus nepilotuojamas kosminis aparatas užpurkš ant asteroido šviesių arba tamsių dažų. Dėl to asteroidą pradės veikti Jarkovskio efektas: viena asteroido pusė nuo Saulės spindulių įkais labiau, nei kita. Dėl to atsirandanti reaktyvinė jėga natūraliomis sąlygomis labai maža, ir nežymiam asteroido orbitos pokyčiui reikia tūkstančių metų. Tačiau dirbtinai užpurškus labai kontrastingus dažus ant priešingų asteroido pusių, reaktyvinę jėgą galima smarkiai padidinti.

Mokslininkai nori išbandyti šį kovos su asteroidų grėsme metodą su 270 m skersmens Apofio asteroidu, kuris priartės prie Žemės 2029 ir 2036 metais. Tam prie Apofio reikia nusiųsti kosminį aparatą su elektrostatiniu dažymo aparatu, kuris padengs tam tikrus asteroido plotus milteliniais dažais. Tai leis pakeisti Apofio albedo ir nukreipti jo trajektoriją per 3 Žemės spindulius iki 2036 metų.

Misija, pavadinta Apophis Mitigation Technology Mission (AMTM), turėtų pademonstruoti tokio asteroido „perėmimo“ ir jo nudažymo elektrostatiniais dažais, galimybę. Rezultatai bus sekami didelės raiškos kameromis.

Iš pradžių mokslininkai planuoja nusiųsti nedidelį aparatą-žvalgą Apofio albedo ir masės įvertinimui. Ši misija, pavadinta Apophis Exploration and Mitigation Platform (AEMP) gali prasidėti 2021 metų vasarį. 2022 metų balandį kosminis aparatas pradėtų skrieti apie Apofį ir iš 200 metrų aukščio nuodugniai ištirtų jo savybes ir orbitos charakteristikas. Ištyrus Apofį, per metus galima būtų ten pasiųsti dažymo aparatą AMTM, kuris pirmą kartą žmonijos istorijoje atliktų dangaus kūno orbitos pakeitimo eksperimentą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Vytautas Povilaitis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)