Dėl homoseksualumo kalti genai?  (112)

Mokslininkai yra linkę manyti, kad vyrų homoseksualumas yra įgimta ir genetiniu požiūriu nulemta savybė. Remiantis evoliucijos dėsniais, šis bruožas turėtų išnykti, kadangi homoseksualūs vyrai paprastai neturi fiziologinės galimybės giminės pratęsimui ir geno perdavimui. Tačiau kelerius metus trunkančio tyrimo, kuriam vadovauja Italijos Padovos universiteto mokslininkas Andrea Camperio Ciani, rezultatai atskleidžia, jog homoseksualių vyrų motinos ir tetos iš motinos pusės susilaukia daugiau atžalų nei heteroseksualių vyrų motinos ar motinų seserys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gauti rezultatai pagrindžia „atrankos balanso hipotezę“, kuri teigia, kad genas, lemiantis homoseksualumą, skatina ir tokio vyro motinos moteriškos lyties giminaičių vaisingumą.

Taigi, net jei genas nebus perduodamas tiesiogiai apvaisinimo metu, „vyrų homoseksualumą lemiantys genai“ per tokio vyro motinos liniją keliaus ateities kartoms.

Kol kas neaišku, kurie genai atlieka tokią funkciją, tačiau mokslininkai mano, jog mažiausiai vienas iš tokių genų gali būti X chromosomoje, kurią paveldi vyras. Šis paveldėtas genas veiktų dvejopai: vyrams paskatintų homoseksualumą, o moterims – norą mylėtis su vyrais.

Vis tik, ištyrę 161 moteris, iš motinos pusės turinčias giminystės ryšių su homoseksualiais vyrais, mokslininkai savo iškeltą hipotezę pakoregavo. Svarbu ne tai, kad geną turinčias moteris labiau traukia vyrai, bet vyrus labiau traukia tokį geną turinčios dailiosios lyties atstovės.

„Vaisingumas, kitaip tariant tariant – daug atžalų, nesusijęs su sekso teikiamu malonumu ar ištvirkavimu. Tiesiog šį geną turinčios moterys prie savęs traukia geriausius vyrus“, – teigia A. Camperio Ciani.

Paaiškėjo, jog homoseksualių vyrų mamos ir tetos turi pranašumą prieš heteroseksualių vyrų giminaites: jos yra linksmesnės, laimingesnės ir labiau atsipalaidavusios.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (112)