Susipažinkime… Olimpicenas! Ar sujungtumėte penkis olimpinius žiedus? (Video)  (3)

Olimpicenas, žinoma, nėra periodinės lentelės cheminis elementas. Tačiau kodėl neperžengus rėmų? Juoba, jog per artimiausius ketverius metus vargu ar pasitaikys geresnė proga susipažinti su šia tik ką atrasta medžiaga – olimpinė karštinė vis dar pačiame įkarštyje… Bet kai apie šiomis dienomis įgristi galinčius olimpinius dalykus prabyla kultinis Notingemo universiteto (Jungtinė Karalystė) chemikų kolektyvas, tai… Tai kas gi tas olimpicenas ir kuo jis ypatingas, jog nusipelnė tokio dėmesio?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar šiemet Karališkoji chemikų draugija nusprendė, jog olimpinius metus reikia kaip nors pažymėti ir chemijos pasaulyje. Tokiu būdu chemijos mokslininkai sukūrė specialią molekulę, kuri savo išvaizda panaši į olimpinį simbolį – penkis olimpinius žiedus.

Sukurti šią molekulę buvo įgalioti Vorviko universiteto (Jungtinė Karalystė) mokslininkai. Kadangi tai buvo nauja molekulė, ji dar neturėjo pavadinimo. Buvo nuspręsta ją pavadinti olimpicenu. Technologijos.lt skaitytojai, beje, su juo jau yra susipažinę. Olimpicenas – skamba išties neprastai.

Kai molekulė buvo susintetinta, Vorviko universiteto chemikai paprašė IBM specialistų iš Ciūricho (Šveicarija) pagalbos – kad šie molekulę vizualizuotų. Kitaip tariant, parodytų mums visiems, kaip ji atrodo. Pamatyti, kaip atrodo tikra molekulė – kodėl gi ne? (Žr. vaizdo siužetą naujienos pabaigoje).

Tiesa, yra vienas „bet“. Prisiekusius olimpinių žaidynių gerbėjus gali nuliūdinti iš pirmo žvilgsnio ne visai reikšminga detalė – penki žiedai molekulėje nepersidengia. Koks gi čia olimpinis simbolis, jei žiedai – tik susiglaudę, bet nesusijungę??

Laimei, pasirodo, mokyti žmonės jau yra sukūrę ir tokių molekulių, kuriose žiedai persidengia, yra sujungti – kaip olimpiniame simbolyje. Visą išsamią žiedų sujungimo istoriją vaizdo siužete, kaip ir įprasta, vaizdžiai ir gyvai papasakos charizmatiškasis Notingemo universiteto profesorius Martinas Poliakovas (Martyn Poliakoff). Tačiau…

Olimpiceno žiedų sujungimo problemos jo vardijami būdai neišsprendžia (!): jais galima sujungti du arba keturias arba šešis žiedus ir t. t. Taigi – tai galioja tik lyginiam žiedų skaičiui. Bet kaip padaryti taip, kad būtų sujungti penki žiedai? Štai kur klausimas! Kuris, beje, lieka atviras :)

 Kitos periodinės lentelės elementų ciklo „Susipažinkime…" dalys:
Olimpicenas! Ar sujungtumėte penkis olimpinius žiedus?
Litis: ant vandens plūduriuojantis metalas, kurio užsiliepsnojusio nebeužgesinsi
Galis: pulsuojantis metalas, žmogaus delne virstantis skysčiu
Plutonis: periodinės lentelės Hanibalas Lekteris
Helis: kodėl įkvėpus helio juokingai sulaibėja balsas?


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)
Bendrinti

Komentarai (3)

Susijusios žymos: