Mokslininkai tiria aukštuminius žaibus (Video)  (2)

Visi esame matę žaibuojant, tačiau maždaug 80 kilometrų aukštyje virš Žemės pasirodantys raudonos ir melsvos spalvos blyksniai yra matomi tik iš orbitos arba dideliame aukštyje skrendančių lėktuvų. Tokie žymiai aukščiau už bet kokius audros debesis tvieskiantys žaibai mokslininkų vadinami „kaukais“ (angl. sprites), sakoma NASA pranešime. Šie ryškios šviesos pliūpsniai trunka tik vieną tūkstantąją sekundės dalį, todėl net ir dideliame aukštyje skrendančiuose lėktuvuose juos sunku pastebėti, nebent būtų žvelgiama aukštyn tiesiai į žaibavimo vietą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors lėktuvų pilotai apie danguje pasirodančius vaiduokliškus šviesos blyksnius pasakojo kone 100 metų, mokslininkams juos pirmąkart nufotografuoti pavyko – ir tai atsitiktinai – tik 1989 m. vasarą. Nuo to laiko atmosferos fizikos specialistams kartkartėmis skrydžio metu pavykdavo užfiksuoti fotojuostoje vieną ar kitą „kauką“, tačiau nufilmuoti visą aukštai atmosferoje vykstančio žaibavimo procesą iki šiol dar nebuvo pasisekę.

Tačiau Aliaskos universiteto (JAV) geofizikui Hansui C. C. Stenbaekui-Nielsenui su kolegomis, parėmus Japonijos TV bendrovei NHK, pagaliau pavyko tai padaryti, sakoma pranešime. Išsinuomoję du lėktuvus su didele sparta (10 000 kadrų per sekundę) filmuojančiomis vaizdo kameromis, mokslininkai nufilmavo „kaukus“ ir sudarė erdvinius (3D) šio reiškinio modelius.

Dvi savaites tyrėjai medžiojo audras Denverio valstijos danguje: dideliame aukštyje apie 20 km atstumu vienas nuo kito skridę lėktuvai filmavo tas pačias dangaus sritis tikėdamiesi užfiksuoti aukštybinius žaibus.

Juos galima pamatyti ir šiame vaizdo siužete.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (2)