Japonija vėl siųs kosminį robotą į asteroidą (Video)  (0)

Japonijos kosmoso tyrimų agentūra JAXA planuoja 2014 metais pasiųsti kosminį aparatą į vieną iš Saulės sistemos asteroidų. Pagrindinis misijos tikslas – sužinoti, kaip Žemėje galėjo atsirasti gyvybė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak JAXA atstovų, šis kosminis aparatas vadinsis „Hayabusa 2“. Japonijos kosminis zondas „Hayabusa“ 2010 m. vasarą į Žemę parskraidino kapsulę su asteroido Itokawa grunto mėginiais. „Hayabusa 2“ tyrimų tikslas bus maždaug 1 kilometro skersmens asteroidas 1999 JU3, skelbia „Physics World“. Tai C tipo asteroidas, sudarytas iš anglies.

„Hayabusa 2“ bus paleistas 2014 metais, o asteroidą 1999 JU3 pasieks 2018 m. viduryje. Atlikęs jo tyrimų programą kosminis aparatas su asteroido paviršiaus mėginiais į Žemę turėtų sugrįžti 2020 metais, sakoma pranešime. „Hayabusa 2“ projekte dalyvaus ir partneriai iš JAV, Vokietijos, Australijos ir kitų šalių.

JAXA atstovų teigimu, numatyta, kad „Hayabusa 2“ naudos ne vieną, o du nusileidimo ant asteroido modulius. Be to, kosminiame aparate bus įrengta unikali smūginė sistema, nukreipsianti į asteroidą sprogstamąjį užtaisą, kuris asteorido paviršiuje paliks nedidelį smūginį kraterį. Smūgio metu bus fiksuojama į kosminę erdvę išmestos asteroido medžiagos sudėtis. Pasak JAXA atstovų, po smūgio atsiradusio kraterio nuotraukos bus iškart išsiųstos į Žemę.

Manoma, kad iš jų mokslininkai galės spręsti apie asterodo fizines savybes ir formavimosi ypatumus. Atsiradus krateriui į asteroidą nusileis antrasis tyrimų modulis ir paims naujus grunto mėginius. Numatyta, kad į Žemę „Hayabusa 2“ parveš tris asteroido 1999 JU3 medžiagos mėginius: du iš jų bus paimti iki susidūrimo, o vienas – po.

Kadangi šios medžiagos pavyzdžiai bus paimti iš smūginio kraterio, jų mokslinė vertė bus milžiniška, nes ši medžiaga niekuomet nebuvo veikiama Saulės ir kosminės spinduliuotės, sakoma pranešime. Tirdami ją mokslininkai galės prisiliesti prie pirmapradės Saulės sistemos formavimosi medžiagos ir pabandyti rasti atsakymą į klausimą, ar organiniai junginiai, kuriuos tikimasi aptikti šio asteroido mėginiuose, tarp jų aminorūgštys, galėjo prisidėti prie sudėtingo gyvybės Žemėje formavimosi proceso.

Šiame vaizdo siužete – „Hayabusa 2“ skrydžio vizualizacija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: