Mokslininkai dar tiksliau išmatavo visatos plėtimosi greitį

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2012-10-05 10:51
"Naują Hubble`o konstantos reikšmę papildę NASA Wilkinsono mikrobangų anizotropijos zondo duomenimis, mokslininkai galėjo apskaičiuoti tamsiosios energijos, kuri kovoja su gravitacija ir stumia visatą į išorę, stiprumą." Netikiu ne uz ka kad BB neturi centro, jei nera centro reiskia nebuvo ir BB, arba jis buvo netoks koki vaizduoja mokslininkai, arba visata yra begalinio dydzio, o musu matoma visatos dalis tik lasas vandenyne. Visomis kryptimis vienodai greitejantis pletimasis imanomas tik jei mes vis dar esam singuliariam taske, kurio viduje ir viskas vyksta, tiksliau materija traukiasi, tada pilnai imanomas toks dalykas, kaip "sprogimo" centro nebuvimas ir atstumu didejimas visomis kryptimis vienodai, tegu ir su pagreiciu jei norit. Kodel butinai BB turi buti explosion, jei galejo buti ir implozija? Mums is vidaus gal ir panasu i sprogima (pletimasi), bet is isores galbut nelabai.
Dixis 2012-10-05 12:43
kaip cia suprast 70 km per sekunde, per atstuma?
Laiqualasse 2012-10-05 12:49
Visata nelabai turi kokios nors "išorės". Be to, kaip implozija iš vidaus galėtų būti panaši į plėtimąsi?
Laiqualasse 2012-10-05 12:50
Vieno megaparseko atstumu nuo mūsų esantys objektai tolsta 70 km/s greičiu, dviejų megaparsekų - 140 km/s, ir taip toliau. Visata niekur nebėga, ji būtent plečiasi.
Myslius 2012-10-05 13:18
74.3 atrodo per daug, is ankstesniu matavimu galima spresti apie 71-72 greiti. 72 km per sekunde per atsuma arba 72 (km/s)/Mpc tai reiskia kad, vienas megaparsekas (atstumas) per sekunde prasiplecia 72 kilometrus, t.y. objektas esantis uz vieno mega parseko po sekundes bus uz mega parseko+72 km. 72 (km/s)/Mpc galima suprastint Mpc = 3 260 000 ly (72 / 3 260 000) apie 0.000022 s^-1. Sekantys pastebejimai nera mainstream'as, o tik mano nuomone, Laiqualasse ar kiti papriestarau. 0.000022 padauginus is amziaus (13.7 mlrd) gaunam 300 000 (sviesos greitis). 300 000 yra tik santykis tarp atstumo (km) ir laiko (s). Ir visviena nemanau kad tai tik sutapimas.
bahuriux 2012-10-05 14:46
Tiek to, vistiek cia tik hipoteze, neimanoma nei patvirtinti nei paneigti. O siaip turim virsuj gera straipsni prisegta, apie mokslo tiesu ir faktu senejima, sito nereiketu pamirsti.
bahuriux 2012-10-05 14:46
Tiek to, vistiek cia tik hipoteze, neimanoma nei patvirtinti nei paneigti. O siaip turim virsuj gera straipsni prisegta, apie mokslo tiesu ir faktu senejima, sito nereiketu pamirsti.
nzn 2012-10-05 15:10
"Laukiu 3D+laikas geometrinio paaiskinimo, jei galima. Ne ta kur balionas puciamas, o jei ta pvz, tada pridestyk ir viduje "zvaigzdziu" ir butinai gausim centra, nes isorines zvaigzdes plesis greiciau nei centre esancios, viena kitos atzvilgiu." Nereikia jokio 3d modelio kazkokio, baliono paaiskinimas labai geras, tik ten reikia iasivaizduoti, kad musu visata yra kaip to baliono pavirsiaus plotas, kaip 2d, nera jokio baliono vidurio. t.y. visi taskai vienodai pleciasi ir mes tik esam vieno pavirsiaus taske, ir kur bebutume, vistiek butume viduryje to ploto. Jei nebutu gravitacijos, viskas issiplestu i daleles su pagreiciu. bet kadangi yra gravitacija, tai kur pletimasi iveikia, tai tie objektai neissiplecia. kaip pvz zmogus, neissilaksto i daleles, arba nuo saules zeme netolsta, nors realliai viskas pleciasi. To pletimosi prezasti bando vadinti tamsiaja energija, bet as vadinciau ja kaip po antigravitacija, t.y. tai kas tempia viska ardo betkuriame taske. kaip ir gravitacija, kur kiekviena dalele viena kita traukia ir artejeama viskas i viena taska. Kolkas realiai neiasku nei kas sukelia gravitacija, nei kas per daiktas yra tamsioji energija.. bet kad tai 2 priesingi pagrindiniai fizikiniai reiskiniai, del kuriu visata egzistuoja tai faktas..
MrT 2012-10-05 15:21
Žmogus neišlaksto dėl gravitacijos? Tuomet visi atomai sudarantys mus turėtų būti prikibė prie žemės. Elektromagnetines jėgos laiko mus kartu.
punktyras 2012-10-05 15:56
Man labiau patinka ne baliono, o mielinės tešlos su razinomis metafora. Tešlai kylant, ji plečiasi ir didėja, kaip ir erdvė mūsų visatoje. Kartu su ja slenka ir viena nuo kitos tolsta razinos/galaktikos, kurios pačios nesiplečia – jas laiko elektromagnetinės jėgos/gravitacija. Paimkime bet kurią raziną/galaktiką ir jos gyventojų paklauskime, kaip jie mato kitas razinas/galaktikas. Sutartinai atsakys - „tolsta jos visos nuo mūsų, tiek kairėj, tiek dešinėj, tiek viršuj ar apačioj. Esame tikri, kad sėdime pačiame pyrago/visatos centre!. Gaila, kad negalime matyti toliau – už ketvirtos razinos/14Gpc tešla/erdvė plečiasi per greitai/greičiau, nei šviesos greičiu“. Ir taip atsakytų bet kurios razinos/galaktikos atstovai.
bahuriux 2012-10-05 17:22
Jau zymiai geriau, O dabar is to pyrago teslos padarykim rutuli ir paleiskim ji kurnors kur yra nesvarumas. Ir ka mes gaunam? Centre razinos tolsta viena nuo kitos tarkim greiciu x per atstuma, tuo tarpu, kazkur per 1/2 spindulio, greiciu 2x, o pakrasciuose 4x, tuo tarpu pacios krastines priesinguose krastuose razinkos tolsta viena kitos atzvilgiu 16x. Del skaiciu galejau ir apsirikti, juk kalbam apie pyrago razinkas. Jei viduj razinkos mato 4 kaimynines razinkas, tai pakrasciuose jau nebemato savo kaimynu. Taigi, centras yra, tai kad mes is savo "burbuliuko" (regimos visatos) jo negalim stebeti, tai visiskai nereiskia, kad jo nera.
Arwis 2012-10-05 18:07
Visata reikia issivaizduoti kaip sfera kuri turi tik pavirsiu. Nesvarbu is kurios sferos vietos ziuresi visuomet save matysi lyg butum centre. Ir jaigu mes pradetume keliauti tiesiai ir visada tik tiesiai, galiausiai grystume i pradini taska kur pradejome. Reiketu nepamirsti kad mes is tikro negalime pasakyti kad atsitiktu jai pradetume keliauti tiesia linija nes mes negalim pasakyti ar visata yra plokscia ar ne. Mums atrodo kad visata plokscia nes kiek mes galim pamatyti nera jokio lenkimo, taciau gali buti taip, kad mes tiesiog negalim to lenkimo pastebeti, kad kaip skruzde negali nuo zemes pastebeti kad zeme yra sferine.
Laiqualasse 2012-10-05 20:12
Šitie tavo pastebėjimai yra tapatūs pastebėjimui, kad t_H ~ Visatos amžiui. Nežinau, ar tame yra kažkas daugiau, nei sutapimas (gal post-selekcija, t.y. dėl kažkokių priežasčių mes negalėjome atsirasti kitu metu, nei galiojant šiam apytikriam sąryšiui), bet sąsają galima išskaičiuoti matematiškai iš mūsų Visatos erdvėlaikio (FRLW metrikos) lygčių.
Laiqualasse 2012-10-05 20:17
Gerai, paimkime balioną, pilną taškelių dar ir viduje. Arba kylančią duonos tešlą, į kurią razinų prikaišiota. Dabar pridėkime dar du pastebėjimus, kurie galioja mūsų Visatai. Pirma - plėtimasis prasideda nuo vieno taško, t.y. pradžioje visas balionas susispaudęs į vieną tašką. Antra - kiekvienas taškelis balione ar kiekviena razina gali "matyti" tik nedidelę viso besiplečiančio tūrio dalį. Taigi iš kiekvieno taško bus matoma, jog visomis kryptimis objektai tolsta; nebent razina yra pačiame pakraštyje, bet šioje vietoje analogija jau darosi netinkama, nes Visatos erdvė kaip ir turėtų būti begalinė. Be to, kiekviena razina kažkada buvo "centre", iš kurio prasidėjo plėtimasis, taigi jokio vieno "centro" nustatyti nei viena razina negali.
_alvydas_ 2012-10-05 20:26
Bet visas kepalas/balionas vistiek turi centra, mases centra pvz
Domas1 2012-10-05 20:28
Tai pogalais kur gi visatos pabaiga jai cia viskas dar ir pleciasi ir pan. Mano smegenyse tokie dalykai jau netelpa kai kalba eina apie begalo didelius skaicius :] Manau jeigu kazkas yra uz tos Visatos tai tas yra arba labai baltos ne juodos spalvos arba yra kitas pasaulis, na zinoma gal as tik fantazuoju juk niekas istikru nieko dar nezino. Bet jeigu istikruju Visata pleciasi tai iki begalybes negali gi plestis, nes tai nesuvokiama kas tada uz tai slypi. O idomiausia jog pagal toki desninguma manyciau yra ir gyvybe bent jau mano manymu 100%, tik kada su ta gyvybe susidursime akis i aki va cia tai kitas klausymas :]
bahuriux 2012-10-05 20:44
, o sitaip negali buti, tiesiog negali atsirasti begalybe erdves, energijos ir materijos is nieko. Ar kasnors suvokiat tokia didele visata kokia ji yra matoma dabar, tai va, tai niekis palyginus su begaline visata, ar suvokiat begaline vista? As ne
Skeleton 2012-10-05 20:55
Bet tik N+1 erdvėje Dvimatis balionas turi centrą TRIMATĖJE erdvėje. Uždara trimatė erdvė atitinkamai turės centrą KETURMATĖJE erdvėje, bet ne ant pačio trimačio "baliono". Elementariausia geometrija, gi.
_alvydas_ 2012-10-05 20:56
jiem buti suristiem kazkokioj tarpinej erdvej!
Myslius 2012-10-05 20:59
Neturi jei kepalas begalinio dydzio.