Tyrimas: sultys dantims kenkia labiau nei kola?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

faktas 2012-10-10 11:43
Tai ką, vėl reikės persimest ant kokos. (-:
Arthuras 2012-10-10 14:40
Gal yra forume chemikų, medikų ar pan? Kaip taip gali būti? Palygintinai nestipri organinė rūgštis dantims yra kenksmingesnė, nei neorganinė fosforo?
Liandar 2012-10-10 16:25
O kodėl ten yra ne viena pKa reikšmė, o pKa1, pKa2..., tai todėl, kad pKa skaičiuojamas kiekvienam disociacijos etapui. Pvz.: fosforo rūgšties disociacija H3PO4 -> H+ + H2PO4- yra pirmas etapas, pKa1 H2PO4- -> H+ + HPO4 2- yra antras etapas, pKa2 HPO4 2- -> H+ + PO4 3- yra trečias etapas, PKa3 Tas pats ir su citrinų rūgštimi, bet jos nemėginsiu vaizduoti, nes net ir neorganinės formulės prastai gaunasi forume rašant Atsiprašau, jei neaiškiai ką parašiau, bet čia ne per internetą tokius dalykus paaiškinti
Arthuras 2012-10-10 17:25
Dėkui už paaiškinimą. Kažkaip visada galvojau, kad fosforo rūgštis yra labai stipri.
Domas1 2012-10-10 19:42
Dantis valau labai retai, nes jie tiesiog nebegenda, nes beveik visi dantys like pas mane yra protezai, o kiti estetiskai suplombuoti tad ir tarnauja labai ilgai ta brangi plomba, nepasiduoda kokalui ar sultims :]]] Niekam nerekomenduoju plombuoti paprastomis plombomis ar taisyti kitaip, arba statai brangu proteza arba daraisi brangu ir kokybiska estetini plombavima po ko pamirsti visas bedas apie tuos dantis, kaip kad tik sis straipsnis primine man jog dar turiu kazka burnoje :]]]]
M.D 2012-10-10 20:25
Taip, citrinų r. pasižymi pakankamai stipriomis rūgštynėmis savybėmis. Paprastumo dėlei, tai monohidroksokarboksi r. yra stipresnės už atitinkamas karboksi r. (pvz. pieno r. > propano r.), o kaip kad rašė, Liandar, tai citrinų r. ir yra monohidroksotrikarboki rūgštis. Struktūriškai ją panagrinėjus pamatytumėte, jog ji turi tris rūgštinius centrus, kurie atskyla ir rūgština terpę, be to, ši rūgštis pasižymi ir tuo, kad turi hidroksilo funkcinę grupę, kuri suteikia indukcijos efektą ir palengviną protonizacijos procesą prie rūgštinių centrų, tai yra prie karboksilo grupės. Dabar dėl fosforo rūgšties. Jei nagrinėjama fosforo r, kaip atskira rūštis, tai taip, ji yra vidutinio stiprumo rūgštis. Tačiau ji irgi ypatinga tuo, kad, jei žiūrimę į coca-colą kaip įvairių medžiagų tirpalą, tai greičiausiai rasime (neturių po ranka sudeties) ir kitokių, junginių tokių kaip natrio ar kalio jonai, kurie nebeleidžia vykti 3 fosforo r. disociacijos stadijai, nes disociacijos konstanta yra mažesnė už hidrolizės konstanta, todėl vyksta paskutiniamę etape kitokia reakcija, tai yra hidrolizės. Ji atvirkščiai veikia, nes į terpę išskiria hidroksido jonus, kurie didiną bazingumą. Vis dėlto, ne teigiu, kad coca-colą vertingesnė už sultis. Mano nuomone, dantys labiau genda dėl coca-coloje esančio cukraus, kuris svarbesnis mikroorganizmams. Šie jį panaudoję išskiria atgal į burną metabolitų pavidalu, kurie greičiausiai yra toksiškesni, nei apkalbėtos fosforo ar citrinų r.
faktas 2012-10-10 21:08
Manau, čia dar daug prideda ir tai, kad rūgštiniai fosfatai linkę sudaryti koloidinius junginius, kurių reaktyvumas dar labiau mažėja.
Shinigami 2012-10-10 22:11
Kad caca-cola vertingesnė už sultys šis tyrimas taip pat ne teigia. Jis analizuoja tik rūgštingumą ir nevertina jokių kitų savybių. Ir pagal rūgštingumą sultys yra daug pavojingesnės. Bet pagal suminęs savybes coca-cola gali būti ir pavojingesnė. Tačiau šis tyrimas įrodo, kad natūralus produktas nėra toks sveikas ir geras. Bei parodo, kad dantys reikia valytis prieš valgį arba valgyti ne rūgštinga maistą, prieš dantų valymą. O jei pastoviai geri ar valgai rūgštų maistą ir po jo iš kart eini valytis dantų, kad nekaltintum dėl to saldumynų ar kitų nieko dėtų produktų. P.S. o dabar pagalvokite kaip dantys veikia rūgštaus obuolio graužimas. Kol leidžiant į obuolį dantys rūgštys minkština emalį, trintys į patį obuolį ta suminkštinta emali labai švariai nuvalo nuo danties.
M.D 2012-10-10 23:35
Tai prie straipsnio ir nesikabinau tiesiog tai užakcentavau, kad nepagalvotumėte, jog čia reklama iš mano pusės skatinanti įsigyti coca - cola. O dėl to valymosi iš karto po valgio, manyčiau, nėra labai praktiška ir netgi ne būtina, nes atstatyti rūgščių - šarmų balansą burnoje padeda mūsų pačių seilės, tik jas reikia sužadinti, tam tinka becukrė kramtomoji guma.
AdutisTM 2012-10-11 01:53
Va būtent taip ir suvariau savo priekinius dantis, nes anksčiau mėgdavau dar neprinokusius žieminius obuolius ir grauždavau dideliais kiekiais... Gerai bent jau kad estetiškai dar gerai atrodo, gyvent netrukdo, bet odontologai sako jog priekinių dantų nusidėvėjimas ne pagal amžių... P.S. Riešutų ar kokių kitų kietų objektų nekramtydavau.