Tyrimas: sultys dantims kenkia labiau nei kola?  (10)

Kiekvienas esame girdėję baisią istoriją apie kolą ir dantis. Pasakojama, kad į tokio gėrimo stiklinę įmestas dantis per tam tikrą laiką visiškai ištirpsta. Tačiau švedų dienraštis „Svenska Dagbladet“ didžiulėmis antraštėmis rėkia apie savo iniciatyva atlikto tyrimo rezultatus: sultys dantims kenkia dar labiau. Tai įrodė Karolinskos instituto mokslininkai. Žurnalistams gyventojų dantys parūpo dėl to, kad sumažėjus ėduonies pažeistų dantų, pagausėjo su erozijos pažeistu dantų sluoksniu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi ėduonis šiuo atveju niekuo dėtas. Demaskuota grėsmė dantims stovi ant Jūsų pusryčių stalo, sporto salėje arba šaldytuve, - rašo „Svenska Dagbladet“.

Dantų erozija, dienraščio atlikto tyrimo duomenimis, kyla dėl augančio rūgščių gėrimų kiekio kasdieninėje mūsų mityboje. Jie tiesiog milimetras po milimetro graužia dantų apsauginį sluoksnį.

Dantų erozija - tai dantų emalio pažeidimas dėl rūgščių poveikio. Emalis – tai pats kiečiausias danties audinys, dengiantis dantį ir saugantis jo išorę.

Mūsų seilių sudėtyje yra kalcio, kuris mineralizuoja ir stiprina dantis, tačiau šiam procesui gali trukdyti rūgštys, esančios mūsų maiste bei gėrimuose. Ypač daug rūgščių yra gaiviuosiuose gėrimuose bei natūraliose vaisių sultyse.

Dantų parūpino vaikai

Rūgštūs gėrimai, kurių pH yra mažesnis nei 5.5, tirpdo dantų emalį. Tokį poveikį turi ir koka kola, ir įvairūs vitaminizuoti gėrimai, ir sultys.

Dienraštis „Svenska Dagbladet“ kartu su Odontologijos mokyklos Karolinskos institute, Stokholme, mokslininkais nusprendė atlikti eksperimentą ir išsiaiškinti, ar tokie teiginiai pasitvirtina.

Į tyrimą buvo įtraukti ir vaikai, tačiau jų dantims nepakenkta. Pietų Stokholme, Bargamosseno rajone dviejų mokyklų pradinukai (6-erių metų vaikai) rinko jiems iškritusius dantis.

Šie dantukai buvo nusiųsti mokslininkams ir pamerkti į įvairius gėrimus: nuo koka kolos iki sulčių ar gazuoto gėrimo su tam tikru skoniu.

Leidinio žurnalistai siekė išsiaiškinti, kaip dantys bus paveikti rūgščių skysčių. Ar jie ištirps, kaip kalbama tokiam mitui sklindant iš lūpų į lūpas?

Dantis palengvėjo daugiau nei dešimtadaliu

Dantys buvo dar kartą ištirti po dešimties dienų. Mokslininkai pasvėrė iš gėrimų ištrauktus dantis ir buvo nustebinti rezultatų.

„Vos per dešimt dienų dantys prarado daugiau medžiagos, nei buvo galima tikėtis. Įdomiausia – kad koka kolos poveikis nebuvo toks baisus, kaip būtų galima numanyti, - teigė Karolinskos instituto Odontologijos mokyklos docentė Lena Karlsson. - Per tyrimo laikotarpį išnyko 11 proc. sultyse ir vitaminizuotame, aromatais prisotintame vandenyje buvusių pieninių dantų masės.“

Kiek kitokiu metodu buvo ištirti suaugusiųjų dantys, panardinti į tokius pačius gėrimus. Po kelių dienų gėrimų stiklinėse jie buvo padengti vašku – tokios medžiagos reikėjo tam, kad vėliau būtų aiškiai matyti, kuriose vietose dantis pažeistas ėduonies. Suaugusiųjų dantys buvo tiriami tik dėl ėduonies susidarymo.

„Suaugusiųjų dantų tyrimų rezultatų buvo gana panašūs į vaikų tyrimo rezultatus – kai kuriose vietose dantys buvo pažeisti taip, kad galima tai pamatyti plika akimi“, - kalbėjo docentė Lena Karlsson.

Dantų erozija - jaunosios kartos liga

Mokslininkė patarė, kaip būtų galima keisti savo rytinius įpročius.

„Stiklinė sulčių pusryčiaujant nėra labai pavojinga mūsų dantims, tačiau dauguma žmonių vos baigę pusryčiauti bėga valytis dantų. Taip ir atsiranda pacientų su savotiškai nudegintu apsauginiu dantų sluoksniu,- kalbėjo L. Karlsson.

Po rūgštaus maisto ar gėrimų, dantų emalio viršutinis sluoksnis šiek tiek suminkštėja ir gali būti tiesiog nušlifuotas valantis dantis.

Rezultatas: pažeisti, jautrūs dantys, dantų skausmas. Tokių pažeidimų gydymas gali atsieiti gana brangiai.

„Pastebime, kad dantų erozija tapo labai dažna liga ir ją turinčių pacientų gausėja labai sparčiai. Na, dantų erozijos epidemija gal ir per stiprus pasakymas, tačiau tikrai daug jaunų žmonių turi problemų dėl to ir mokslininkai tai pripažįsta“, - teigė dantų erozijos gydyoja Ann Katrin-Johansson.

Sulčių rūgštys dantis graužia labiau

Daug paauglių turi rūgščių pažeistus dantis. Gydytoja pabrėžia, jog citrinos rūgštis dantims kenkia labiau, nei fosforo rūgštis (esanti koka kolos ir panašiuose gėrimuose), būtent todėl rūgščios sultys dantims gali kenkti labiau, nei gaivieji, gazuoti gėrimai.

Žinoma realybėje dantims nepakenkiama taip greitai, kaip eksperimento metu – burnoje esančios seilės padeda saugoti dantų apsauginį sluoksnį.

„Kartais diagnozė, kad tam tikra dalis danties audinio buvo prarasta, išgirstama per vėlai. Ir tuomet jaunas pacientas turi nuolat lankytis pas gydytojus, brangiai mokėti už plombavimą ir kitą gydymą. Todėl į šią problemą reikia žiūrėti rimtai“, - kalba gydytoja A. Katrin Johansson.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (10)