Mokslo ir religijos atstovų žodžių mūšis: ar Didįjį sprogimą sukėlė Dievas?  (76)

Žymiausi Europos mokslininkai, filosofai ir teologai šią savaitę susirinko Ženevoje, kur vyksta debatai dėl Didžiojo sprogimo teorijos ir visatos ištakų. Renginyje ieškoma sutarimo tarp mokslo ir religijos atstovų, rašo BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Konferenciją inicijavo Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacija (CERN). Paskata šiai konferencijai – liepos mėnesį CERN paskelbtas Higgso bozono atradimas. Ši elementarioji subatominė dalelė paaiškina, kodėl kitos dalelės turi masę.

Pirmasis pranešėjas Andrew Pinsentas pasisakė prieš mokslo įtaką. „Ignoruodamas filosofijos ir religijos idėjas mokslas rizikuoja paversti visuomenę į mechanišką darinį. Šiuolaikinis mokslas dažnai nebesugeba kurti naujų idėjų. Dėl to jie turėtų grįžti prie savo ištakų“, – teigė Oksfordo dėstytojas.

Kitas debatų dalyvis, Oksfordo universiteto dėstytojas, profesorius Johnas Lennoxas, ilgą laiką kritikavo mokslininkus.

Neseniai jis išpeikė profesoriaus Stepheno Hawkingo pareiškimą, esą Dievas nesukūrė visatos. J.Lennoxo nuomone, mokslininkas klysta.

„Kai S.Hawkingas ginčijasi, gindamas savo teoriją apie spontanišką atsiradimą, esą reikėjo tik „uždegti dagtį ir paleisti visatą“, kyla toks klausimas: iš kur atsirado ši dagtis? Ir kas ją uždegė, jei ne Dievas?“, – pareiškė J.Lennoxas.

CERN vadovas Rolfas Heueris pažymėjo, kad šios konferencijos tikslas – išgirsti skirtingų pasaulėžiūrų atstovų požiūrius ir skatinti tolimesnę diskusiją dėl visatos atsiradimo. Anot R.Heuerio, subatominės dalelės atradimas suteikia galimybę geriau suprasti Didžiojo sprogimo teoriją.

Tai yra pirmasis kartas, kai CERN į diskusiją pakvietė ir teologus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (76)