Kaip nukreipti asteroidą dažasvydžio kamuoliukų debesimi? (Video)  (0)

Jei kosmose pasirodytų asteroidas, skriejantis trajektorija į Žemės orbitą, bent viena gera žinia būtų, kad jis yra šviesus. Tuomet jo paviršius geriau atspindėtų Saulės šviesą, o atspindimi fotonai sukurtų jėgą, kuri per ilgesnį laiką nustumtų asteroidą iš pražūtingo Žemei kurso. Remiantis šia idėja, Masačiusetso technologijos instituto studentas Sung Wook Paekas pasiūlė būdą, kaip tokią jėgą sukelti dirbtiniu būdu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

O ji gana paprasta – iš kosminio laivo į asteroidą paleisti du dažasvydžio kamuoliukų debesis. Vienas jų nudažytų balta spalva viena asteroido pusę, o po kiek laiko atlėkęs kitas - ir kitą. Čia labai svarbu tiksliai apskaičiuoti laiką, kada asteroidas į laivo pusę atsuks kitą savo pusę.

Ši idėja buvo pripažinta geriausia konkurse „Pakeisk asteroido kryptį 2012“, kurį surengė Jungtinių Tautų „Kosmoso kartos“ patarėjų taryba (United Nations' Space Generation Advisory Council), kuri skatina kūrybiškas idėjas, padedančias spręsti įvairias ateityje galinčias iškilti kosmoso problemas.

Šiam konkursui jau anksčiau buvo pasiūlyta asteroidus nukreipti ir branduoliniu sprogimu, Saulės bure, dideliu greičiu įsirėžiančiu zondu, šalia asteroido paleisto kosminio zondo gravitacine trauka, lazeriais ir kitais būdais.

Savo dažasvydžio kamuoliukų pasiūlymui pagrįsti studentas atliko skaičiavimus, pasinaudodamas asteroido „Apophis“ pavyzdžiu. Ši 27 milijardų tonų masės ir 500 metrų skersmens kosminė uola prie Žemės priartės 2029 metais, po to dar kartą – 2036 metais.

Paekas apskaičiavo, kad viso reiktų maždaug 5 tonų dažų, kurie asteroidą padengtų 5 mikronų storio balta plėvele. Po to reiktų maždaug 20 metų, kad Saulės slėgis nukreiptų asteroidą tolyn nuo Žemės orbitos.

Be to, dažai turėtų ir dar viena privalumą - šviesesnį asteroidą būtų lengviau stebėti.

Mokslininkų teigimu, labai svarbu turėti įvairiausių technologijų, nes laikas, kada iš jų reikės rinktis vieną ar kelias, tikrai ateis. Galimi Žemės susidūrimai su asteroidais – tai problema, kuri mus grės visą laiką, todėl konkurso organizatorių teigimu, labai gerai, kad studentai ir jauni mokslininkai įdomiomis idėjomis prisideda prie jos sprendimo.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)