„Saurono akyje“ atrasta mįslinga planeta-zombis (Video)  (1)

„Saurono akimi“ vadinamoje įspūdingoje, už 25 šviesmečių esančioje dvinarėje Fomalhaulto žvaigždžių sistemoje (Pietų Žuvies žvaigždynas) astronomai atrado mįslingą planetą-zombę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai išplatintose naujose NASA kosminio teleskopo „Hubble“ nuotraukose – kerintis žmogaus akies formos jaunos žvaigždės vaizdas. Toje „akyje“ – mįslinga planeta, pavadinimu Fomalhaulto b. Ji gali būti labai aiškus toje žvaigždžių sistemoje vykstančios besiaiškinančių tarpusavio santykius ir kovojančių dėl vietos po saule planetų destrukcijos požymis. Astronomus nustebino, kad jauna Fomalhaulto dvinarę žvaigždę supančių nuolaužų juosta yra platesnė nei manyta ir juosianti nuo 36,2 iki 51,7 mlrd. kilometrų ilgio spindulio erdvę aplink žvaigždę. Iš nuotraukų mokslininkai paskaičiavę sužinojo, kad planeta skrieja neįprastai elipsiška orbita, kertančia pražūtingąjį uolienų žiedą. Fomalhaulto b orbitinė elipsė išties įspūdingai ištįsusi: artimiausias žvaigždei taškas yra už maždaug 7,4 mlrd. km, tolimiausias – už 43,4 mlrd. km. Planeta-zombe Fomalhaulto b pavadinta po jos atradimo 2008 m. – ji pastebėta ten, kur, ankstesniu įsitikinimu, turėjo būti dulkių debesis. Kad planeta egzistuoja iš tiesų, naujais „Hubble“ stebėjimais ir skaičiavimais buvo patvirtinta tik 2012 m. „Esame šokiruoti, - tvirtina tyrimui vadovavęs Kalifornijos universiteto Berklyje ir SETI instituto astronomas Polas Kalasas (Paul Kalas). – Mes tikėjomės visai ne to.“

Net 2 tūkst. metų trunkančios Fomalhauto B orbitinės kelionės aplink gimtąją žvaigždę faktas aiškinamas hipoteze, kad į tokią ištemptą elipsę planetą galėjo „išspjauti“ kita, dar neatrasta planeta, skriejanti arčiau žvaigždės. (Palyginimui, labiausiai nuo Saulės nutolusi Neptūno planeta aplink gimtąją žvaigždę vieną sykį apskrieja per 165 metus).

„Karštieji Jupiteriai kartais patiria nuožmių išbandymų, per kuriuos kai kurie iš jų pasistumia arčiau gimtosios žvaigždės, o kai kurie – išstumiami lauk iš sistemos ar bent jau į jos paribius, – aiškina vienas iš tyrimo bendraautorių, NASA Godardo kosminių skrydžių centro specialistas Markas Klapminas (Mark Clampin). – Fomalhauto b, ko gero, yra išsviestoji planeta.“

„Hubble“ užfiksuotuose „Saurono akies“ kadruose matyti, kad žvaigždę juosiančio disko pavidalo nuolaužų žiede ryškėja dar viena properša, kurią, galimas daiktas, formuoja dar neaptikta planeta.

Tiesa, keistą Fomalhauto b planetos orbitą mokslininkai aiškina ir kita hipoteze: į planetą galėjo įsirėžti ir į tokią nebūdingai ištemptą orbitą įvesti susidūrimas su kažkokia nykštukine planeta. Susidūrimo scenarijus paaiškintų, kodėl Fomalhauto žvaigždė turi siaurą išorinį žiedą, susijusį su išorine planeta. Tiesa, reikia nepamiršti, kad uolienų žiedas yra labai jaunas (vos 10 tūkst. metų), ir didelės energijos susidūrimai toli nuo žvaigždės tokiose jaunose sistemose yra sunkiai įmanomi.

Fomalhauto b yra gigantiška egzoplaneta, kurio masė už Jupiterio masę didesnė beveik triskart. Tai yra pirmoji egzoplaneta, pamatyta tiesiogiai, regimosios šviesos diapazone.

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(0)
(1)

Komentarai (1)