Kiniškas "vaiduoklio apsiaustas" naikintuvus pavers keleiviniais laineriais?  (7)

Kinų inžinieriai sukūrė "vaiduoklio apsiaustu" pramintą sistemą, kuri vieno objekto regimąją išvaizdą pakeičia taip, kad jis atrodo kaip visai kitas objektas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sistemą suprojektavę Pietryčių universiteto Nandžinge (Kinija) technologijų mokslininkai tvirtina, kad jų technologija yra kur kas paprastesnė nei kitų nematomumo efektą sukuriančių įrenginių, kadangi šį sistema, užuot "pradanginusi" objektą, paverčia jį kitu (suteikia jam kito objekto išvaizdą). Kinų sugalvota sistema išsklaido ateinančios šviesos spindulius ir sukuria du "vaiduokliškus" vaizdus iš abiejų slepiamo objekto pusių. "Banginių-dinaminių iliuzijų sistemų kūrimas domina įvairiausias mokslines bendruomenes, - tvirtina inžinierių grupei vadovavęs Tie Jun Cui. - Mūsų išradimas pažangiųjų medžiagų moksle gali turėti daugybę pritaikymo atvejų - maskuotė, nematomumo "apsiaustai", optinis ir/arba mikrobangų atpažinimas, saugos sistemos ir pan." Siekdami pademonstruoti savo sistemos veikimą, kinų mokslininkai sukūrė jos prototipą. Netikro vaizdo forma ir kiti parametrai gali keistis priklausomai nuo maskuojamojo įrenginio konstrukcijos. "Remdamiesi erdvės transformavimo teorija ir inžinerinėmis metamedžiagų galimybėmis, sukonstravome ir pateikėme funkcinę "vaiduoklio" iliuzijos sistemą, kuri generuoja banginius-dinaminius imituojamojo pobūdžio vaizdus ir maskuojamam objektui suteikia visai kito objekto pavidalą", - aiškina išradimo autoriai. Įprastai dabartinės maskavimo sistemos veikia dviem etapais. Pirmas etapas - nematomumo etapas, kai į objektą ateinanti šviesa iškraipoma ir maskuojamas objektas jos nebeatspindi. Pavyzdžiui, obuolį prieš prasidedant antram maskavimo etapui sistema "izoliuoja" taip, kad visa į jį sklindanti šviesa išsklaidoma, o tada ateina eilė antram etapui - išsklaidoma šviesa rekonstruojama taip, kad stebėtojas vietoj obuolio mato bananą. Kinų mokslininkams pavyko supaprastinti šį procesą ir išvis atsisakyti pirmojo etapo. Kinų sistema naudoja obuolio atspindėtą šviesą ir ją iškreipia taip, kad daiktas atrodo panašus į visai kitą objektą, pvz., į bananą, aiškinama "Technology Review". Sistema sukuria simetrišką efektą, o tai reiškia, kad šviesos spinduliai iškreipiami ir fiktyvus vaizdas pateikiamas iš dviejų maskuojamo objekto pusių. Taigi, generuojami du fiktyvaus banano vaizdai - po vieną iš kiekvienos obuolio pusės.
Kinų sistema obuolio vaizdą ne eliminuoja, o tik iškreipia jį. Rezultatas - vietoj obuolio stebėtojas mato kur kas sudėtingesnį vaizdą, kuris smarkiai skiriasi nuo maskuojamo objekto vaizdo.

Tyrėjų kolektyvas tvirtinta, kad jų sistemą įmanoma ištobulinti taip, jog koviniams naikintuvams ji galėtų suteikti fiktyvią keleivinio lainerio išvaizdą ir atvirkščiai.
(11)
(0)
(0)

Komentarai (7)