Prieš 27 metus: kai "Voyager 2" skriejo pro Uraną (Video)  (0)

Prieš 27 metus, 1986 m. sausio 24 d. NASA zondas "Voyager 2" praskriejo pro Uraną ir tapo pirmu bei kol kas vieninteliu kosminiu aparatu, aplankiusiu pilkšvai melsvą dujinį milžiną - trečią didžiausią Saulės sistemos planetą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip Uranas atrodė pro "Voyager 2" fotobojektyvą - zondas pro planetą fotografavimo akimirką skriejo 965 tūkst. km atstumu (daugiau nei dvigubai didesnis už atstumą, skiriantį Žemę ir Mėnulį). Kai buvo užfiksuotas šis kadras, "Voyager 2" jau buvo praskriejęs artimiausią trajektorijos tašką ir keliavo pirmiausiai Neptūno, o paskui ir apskritai Saulės sistemos paribių link. Kitaip tariant, žvilgsnis į Uraną pro "galinio lango stiklą"... Nors Uraną sudaro beveik vien tik vandenilis ir helis, aukštutiniuose jo atmosferos sluoksniuose yra ir metano priemaišų, kuriuos sugeria didžiąją dalį raudonos spalvos regimojo spektro spindulių, todėl planeta atrodo blyškaus pilkai melsvo atspalvio. Antrasis iš NASA zondų-dvynių "Voyager" (nors į kosminę erdvę iškeliavo pirmiau už brolį "Voyager 1") arčiausiai Urano buvo atsidūręs 1986 m. sausio 24 d. - tuomet jį nuo gigantiškos planetos skyrė tik 81 800 km. "Voyager 2" fotografavo planetos šonus, žiedus ir keletą jos mėnulių. "Voyager 2" taip pat atrado Urano magnetinį lauką ir 10 naujų mažų mėnulių.
Zondo parsiųsti duomenys byloja, kad Uranas aplink savo ašį apsisuka per 17 valandų 14 minučių.

Šiuo metu "Voyager 2" nuo Žemės nutolęs per 15 mlrd. 184 mln. kilometrų ir stabiliai skrieja Saulės sistemos paribių link. Judėjimo greitis - 3,3 astronominiai vienetai (AV) per metus (1 AV lygus atstumui nuo Saulės iki Žemės, t.y., apie 150 mln. kilometrų). Esant tokiam atstumui, "Voyager 2" siunčiami signalai Žemę pasiekia tik po 14 val. ir 4 min.

Daugiau "Voyager 2" užfiksuotų Urano ir jo mėnulių nuotraukų rasite čia (http://voyager.jpl.nasa.gov/imagesvideo/uranus.html). O dokumentiniai kadrai suteikia progą sugrįžti ne tik į 1977 m. rugpjūčio 20 d., kai pirmasis iš zondų dvynių pradėjo begalinę kelionę į Saulės sistemos pakraščius, bet ir į svarbiausius kelionės momentus - kai zondas pasiekė Jupiterį, Saturną, Uraną, o galiausiai ir Neptūną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(28)
(1)
(3)

Komentarai (0)