Nustatytas didžiausias pirminis skaičius  (9)

Matematikui pavyko nustatyti didžiausią pirminį skaičių, kurį sudaro 17425170 skaitmenys. Naujasis pirminis skaičius pagerino ankstesnį rekordą, pasiektą 2008 metais. Tuometinis rekordininkas susidėjo iš 12978189 skaitmenų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naująjį skaičių – 2 pakelta 57885161 laipsniu minus 1 – atrado Centrinio Misūrio universiteto matematikas Curtis Cooperis. Jis tam panaudojo milžinišką savanorių tinklą, kurie sujungia savo kompiuterių pajėgumus ir skiria juos pirminių skaičių paieškai.

Tinklas, pavadintas „Didžiąja internetine Merseno pirminių skaičių paieška“ (angl. Great Internet Mersenne Prime Search – GIMPS) naudoja apie 360 tūkst. procesorių, per sekundę atliekančių 150 trilijonų skaičiavimų. Tai jau trečiasis C. Cooperio atrastas pirminis skaičius, rašo LiveScience.com.

„Tai prilygsta įkopimui į Everestą. Žmonės tai mėgsta dėl iššūkio atrasti ką nors, apie ką iki šiol nieko nežinota“, – teigė George`as Woltmanas, į pensiją išėjęs kompiuterių mokslininkas, sukūręs GIMPS.

Be to, šis skaičius yra 48 retos klasės pirminių skaičių, vadinamų Merseno skaičiais, pavyzdys. Merseno skaičiai išreiškiami formule 2 pakelta laipsniu p-1, kur p yra pirminis skaičius. Šiuos skaičius pirmasis prieš 350 metų aprašė prancūzų vienuolis Marinas Mersenne`as. Nuo to laiko jų surasta tik 48, įskaitant ir naujausią atradimą.

Kai pirminis skaičius atrastas, jį dar patikrino keli kiti tyrėjai, naudojantys kitus kompiuterius.

Nors intuityvus būdas ieškoti pirminių skaičių – kiekvieną potencialų kandidatą dalinti iš kiekvieno mažesnio už jį skaičiau, tai užimtų daugybę laiko, aiškina G. Woltmanas.

„Pasirinkus tokį būdą, prireiktų daugiau metų, nei jų yra visatai“, – sakė jis.

Vietoj to matematikai sukūrė daug protingesnę strategiją, kuri smarkiai sutrumpina pirminių skaičių paieškas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(13)
(1)
(3)

Komentarai (9)