Naujoje J. Hoffmanno knygoje „Naikinamasis Stalino karas“ – slapti ikikariniai Europos puolimo žemėlapiai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2013-02-21 14:36
Nesijaudink, nors Lietuva SSRS mastu ne pasiekė, bet labai stengiasi. Ir per ilgesni laiką turbūt pasieks. Bet tas trėmimas yra ne tik iš valdžios pusės, bet ir iš paprastu piliečių. Ir tai vadinama emigracija.
Zebediejus 2013-02-21 14:48
Bijojau, kad kažkas apie tai prasižios.. Jauti skirtumą tarp išvažiavimo dirbti už geresnę algą (savo noru) prieš prievarta įgrūdimą į gyvulinį vagoną ir ištrėmimą į šalį, kurioje amžinas įšalas? Ryanair lėktuvu 3h kelionė didžiajai daliai baigėsi mirtimi nuo bado ir išsekimo? Kurį per prievartą išvežė į Angliją ar Norvegiją? Kuris iš tų ištremtų negali grįžti namo ir gyventi kaip gyvenęs? Ką čia lyginti.. Kitoje temoje minėjau - turiu nemažai išvažiavusių. Išvažiavo savo noru, ieškodami geresnio gyvenimo, o ne todėl, kad čia badavo ar jėga buvo išstumti. Ir jie ten laimingi. Labai laimingi buvo sibiriokai? Kaip išvis protingas žmogus tokius dalykus lyginti gali..
Kirtiklis 2013-02-21 16:24
Aklai skaitei tada, ir nematei akivaizdžių faktų, ką pridarė komunistai, kiek aukų pareikalavo ir kokį atsilikimą gavom. Sakai ten pristatė? Vakarų Europa gavo paramą - Maršalo planas vadinasi http://lt.wikipedia.org/wiki/Mar%C5%A1alo_planas Jei nebūtų okupuota ir laisva Lietuva, būtų gavusi paramą ir suklestėjusi kaip ir kitos šalys. Ką tu galvoji kad bes SSRS čia būtų Afrika, skurdas ir badas? Akivaizdžiai matome SSRS skurdą. O kol čia vis gyvuos sovietinis mastymas kad "valdžia" turi duoti visko, tol ir užpaklis bus čia. Gerai sakai Estai - spjovė ant visų SSRS laikų politikų, metė viską kas susiję su ja, ir dabar tobulėja ir aplenkė mus. O čia prisirnkom Uspakichu ir kitokių socialistų, tai dar negreit gera bus čia.
Arns 2013-02-21 19:53
šiaip nereikia klaidinti žmonių, tas Maršalo planas nepavertė nė vienos šalies turtuole, tik padėjo kiek atsistatyti po karo (pragmatiškiau žvelgiant, iš vis, skubėta duoti pinigų, kad esamos vyriausybės išsilaikytu ir neprasidėtu dar kokie neramumai). Visos savo turtus užsidirbo pačios. Skandinavijoje vos ne badas, Prancūzija galutinai subyrėjo, Didžioji Britanija irgi prarado savo didybę, ir iki 9-o dešimtmečio buvo priėjusi vos ne bankroto ribą... Apie SSRS skurdą reikia kalbėti labai realiatyviai. Vieni kraštai buvo stabdomi, kiti keliami (neignoruokime fakto, kad kai kur vietoje klajoklių jurtų atsirado miestai, vietoje išsimaitinimo patys pradėjo kitus maitinti). Panašiai kaip dabar daro ES, didesnės šalys nusiskriaudžia save labiau remdamos skurdesnius ar tingesnius kraštus (lyg Graikijoje, Portugalijoje ar Ispanijoje būtų klestėjęs komunizmas ). Estų nereikia per daug sureikšminti. Eina jie savo keliu. Pvz nuo šių metų Taline visas miesto transportas tapo nemokamas. Net sovietiniais laikais tokios prabangos nebuvo leista. Aišku kai tą daro estai, tai pažanga, jei tai padarytu Lietuvoje, tai būtu "raudonųjų populistų" eilinis nusikaltimų ženklas... Taip kad metas apsispręsti, ar eisime Afrikos keliu, kai nepatinkančius sudorosime, ir pinigingi ims valdžią. Ar Europiniu keliu, kai stengiamasi nė vieno nepamiršti, net jei tas nepageidauja to rūpesčio.
Danguz 2013-02-21 21:32
Manau pakanka pažiūrėti kokią pažanga padarė, koki gyvenimo lygi eiliniam savo žmogui sukūre Lietuva ir SSRS nuo 1918 iki1940. Skirtumas kaip tarp dienos ir nakties. Man labai patinka toks argumentas(ypač dėl sssrs gynėju įpročio/pomegio kur kas dažniau naudoti biografinius, o ne mokslinių tyrimų argumentus) : ssrs daliniu kariai kurie buvo ivesti į Lietuva, buvo tiesiog 'apšalę' nuo to kaip gerai dauguma lietuvių gyveno. Be viso kito- ssrs karts nuo karto badmiriaudavo, o Lietuvoje tas buvo tiesiog neisivaizduojama...Visa tai buvo nepaisant gamtos turtų skirtumo SSRS ir Lietuvos teritorijose...mhm...bent mano galva, kur jau kur, bet SSrs badas turėjo būti neisivaizduojamu dalyku. Todėl manau kad be Sssrs okupacijos mums būtų buve kur kas geriau,o jei dar tas marshalo planas butu pasipainiojes kelyje, tai išvis nors esminiu geroves elementu laikyčiau tai, kad mes visi iki vieno šiandien žinotume senolių išmintį- jei kažko nori-eik ir užsidirbk, ant lėkštutės tau neikas neiko neatneš. post scriptum: lixteri, dabar, ta neiko nepadarius Lietuva turi toki bvp 1žmogui, kad neretai jis būna lygus arba aukštesnis už Rusijos bvp 1žmogui:) p.s.s ne tik lixterui bet ir kitiems patarciau paguglinti ir parsisiūsti Timothy Snyder „Kruvinos žemės“ nors pasakojimo stilius taisytinas, bet knyga verta pasiskaityti.
Laurynas19 2013-02-21 23:29
+1
vanduo4 2013-02-22 17:47
Komunizma lauk, o tuos, kurie jaucia simpatija komunizmui - peraukleti arba tiesiog apriboti ju galimybes plestis, panasiai kaip cigunu tabora Vilniuje. Nori plestis - turi priimti visiems galiojancias taisykles. Komunizmas grynaja forma yra nuodas visuomenei.