NASA: Saulėje formuojasi 6 Žemių dydžio saulės dėmė  (0)

Saulės paviršiuje formuojasi gigantiška 6 Žemių dydžio saulės dėmė, kuri šią savaitę gali paleisti ne vieną Saulės žybsnį, todėl didėja geomagnetinių audrų tikimybė, įspėja NASA mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiulę saulės dėmę pastebėjo ir užfiksavo NASA zondo "Solar Dynamics Observatory" (SDO) kameros. Dėmė išsipūtė ir dabartinį dydį pasiekė per porą parų (vasario 19 ir 20 d.).

"Dėmė išaugo ir dabar jos skersmuo prilygsta šešiems Žemės skersmenims, tačiau tikrąjį dėmės dydį sunku įvertinti, kadangi ji plyti ne ant plokščio disko, o ant sferos paviršiaus, - pažymi NASA atstovė spaudai Karen Foks (Karen Fox). – Darinys yra visiškai nestabilus ir neprognozuojamas, tad mokslininkai neatmeta galimybės, jog galime sulaukti didelės energijos dalelių pliūpsnių, vadinamų saulės žybsniais."

Saulė šiuo metu įpusėjusi dvidešimt ketvirtąjį aktyvumo ciklą, kuris trunka 11 metų, o tai reiškia, jog šviesulys netrukus turėtų pasiekti aktyvumo piką. NASA zondas SDO veikia nuo 2010 m. ir yra tik vienas iš visos flotilės Saulę stebinčių ir jos aktyvumą bei pokyčius registruojančių kosminių aparatų.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(0)
(0)

Komentarai (0)