Pasaulinė temperatūra yra didžiausia nuo paskutinio ledynmečio pabaigos laikų  (0)

Vidutinė planetos Žemė temperatūra, kaip rodo naujausi tyrimai, šiuo metu yra maždaug 75% aukštesnė nei per paskutinius 11300 metų. Ir jei tikėti klimato kaitos modeliais, tai iki XXI amžiaus pabaigos pasaulinė temperatūra bus pati aukščiausia tuo to momento, kai baigėsi paskutinis ledynmetis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klimato tyrimai, naudojant tam tikras metodikas, prasidėjo tik XIX amžiaus pabaigoje, tuo tarpu apie tai, kas buvo anksčiau, mokslininkai bando sužinoti iš medžių rievių ir urvuose susikaupusių mineralų izotopinių santykių. Vis tik kiekvienas iš tokių „archyvų“ gali papasakoti tik apie tam tikro regiono temperatūrą, be to, tik apie ribotą laiko tarpą.

Vis tik Oregono valstijos universiteto (JAV) mokslininkai ėmėsi atlikti rekonstrukciją, apjungdami duomenis, kuriuos surinko keletas tyrėjų grupių. Buvo pasinaudoti maždaug 73 temperatūriniais „archyvais“, kuriuose buvo galima rasti duomenis ir iš Antarktidoje bei Grenlandijoje gautų ledo gręžinių.

Kiekvienas iš tokių „archyvų“ apima maždaug 6500 metų, kiekviename jų galima rasti maždaug tūkstančio metų etapus, kurių pradžia – maždaug 3550 metų prieš mūsų erą. Kartais mokslininkai temperatūrą nustatydavo iš magnio ir kalcio jonų, rastų mikroskopiniuose organizmuose, kurie po savo mirties nugrimzdavo į vandenynų dugną. Kartais tyrėjai matuodavo nuosėdose esančių organinių molekulių alkenonų ilgį.

Paaiškėjo, kad po ledynmečio vidutinė pasaulinė temperatūra kilo, kol nepasiekė savo maksimumo maždaug tarp 7550 ir 3550 metų prieš mūsų erą. Vėliau pasireiškė ilgalaikė atšalimo tendencija, kuri pasiekė savo minimumą 1450 – 1850 m. laikotarpiu. Nuo to laiko temperatūra auga labai greitai: nuo XX a. pirmojo dešimtmečio iki šios dienos ji spėjo pakilti nuo pačios žemiausios po paskutinio ledynmečio iki pačios aukščiausios reikšmės. Toks rezultatas yra analogiškas tam, kuris buvo gautas dar 2006 metais.

Iki XIX amžiaus vidurio pasaulinę temperatūrą daugiausia lėmė gamtiniai veiksniai – pavyzdžiui, Žemės ašies pakrypimo laipsnis. Tačiau per paskutinius pusantro šimto metų daugiausia prisideda pramoniniai objektai, išmesdami į aplinką didžiulius kiekius anglies dvideginio. Tokiu būdu, sprendžiant iš mokslininkų prognozių, pasaulinė temperatūra jau šio amžiaus pabaigoje turėtų tokią ribą, kokios nebuvo pasiekta per daugiau nei 11 tūkst. metų.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (0)