Astrobiologai tikina meteorite radę nežemiškos gyvybės pėdsakų  (3)

2012 metų gruodžio 29 dieną virš Šri Lankos Polonnaruwa provincijos dangų nušvietė ugnies kamuolys, kurio liekanos nukrito ant žemės. Meteorito tyrimus atlikę mokslininkai tikina, kad ant jo būta dumblių fosilijų, jų tyrimo rezultatą publikavo recenzuojamas leidinys „Journal of Cosmology“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2013-03-13 Astrobiologai tikina meteorite radę nežemiškos gyvybės pėdsakų  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie šį atradimą rašėme prieš porą mėnesių. Mokslininkų grupė, kuriai vadovauja Kardifo universiteto (Jungtinė Karalystė) atstovas Jamie Wallisas, įsitikinusi, kad šios fosilijos yra kometinės panspermijos teorijos patvirtinimas. Ši teorija tikina, kad gyvybė atsirado už mūsų planetos ribų, o vėliau ją į mūsų planetą atgabeno kometos, rašo "Physorg.com".

Šri Lankos medicininių tyrimų instituto mokslininkai Kardifo universiteto specialistams persiuntė 628 akmeninius fragmentus, kurie, kaip manoma, yra gruodžio 28 dienos bolido liekanos. Jungtinėje Karalystėje mokslininkai nustatė, kad trys iš šių fragmentų yra anglinis chondritas.

Vieno iš šių fragmentų struktūra mokslininkus privertė padaryti išvadą, kad Šri Lankoje krito kometa. O vertinant elektroninės mikroskopijos rezultatus mokslininkai mano pastebėję dumblių fosilijų.

J. Wallisas su kolegomis tikina, kad šis radinys patvirtina teoriją, jog gyvybė Žemėje iš tikrųjų yra nežemiškos kilmės. Mokslininkai netgi tikina, jog tai, kas yra panašu į neįprastai ilgus ir plonus žiuželius, yra įrodymas, jog ant meteorito rasti mikroorganizmai išsivystė mažod gravitacijos ir žemo slėgio aplinkoje.

Tuo tarpu teorijos kritikai tikina, kad paaiškinimas gali būti kur kas paprastesnis. Visai gali būti, kad tirtuosius bandinius užteršė šiuolaikiniai Žemės mikroorganizmai. Nors ir jie pripažįsta, kad nedidelis azoto kiekis fragmentuose ir fosilijų radimo vieta giliai mėginiuose rodo, kad jos yra labai senos.

Kita vertus, negalima neabejojant teigti, kad britų mokslininkams atgabenti chondritai yra iš pastarojo Šri Lankos meteoro. Ugnies kamuolio trajektorija ir fragmentų kritimo vieta buvo nustatyti pagal stebėtojų pasakojimus – jie ne visuomet yra visiškai patikimi. Skeptikai tikina, kad tokie akmenys galėjo susidaryti ir trenkus žaibui.

Bet J. Wallisas su kolegomis tikina, kad tuo metu nematyta jokio žaibavimo, o žaibo išlydžio metu išsiskyręs karštis būtų sunaikinęs fosilijas.

Negalima atmesti ir tikimybės, kad ugnies kamuolio pirminis šaltinis yra pati Žemė: gali būti, kad labai seniai į mūsų planetą rėžęsis asteroidas galėjo į kosmosą išmesti gana stambius uolienų gabalus kartu su vandeniu ir biologinėmis medžiagomis. Ir dalis tokių uolienų praėjusį gruodį galėjo nusileisti atgal ant Žemės.

Stebina tai, kad visos mokslininkų atrastos fosilijos atitinka Žemės dumblius, gyvuojančius gėlame vandenyje. O jei jie iš tiesų susidarė kosmose, galima būtų matyti, kad jų evoliucinė istorija sutampa su Žemėje randamais dumbliais, kas, įvertinus labai skirtingas aplinkos sąlygas, yra labai stebėtina.

Šiek tiek skeptišką požiūrį į mokslininkų skelbiamus rezultatus stiprina ir žurnalo „Journal of Cosmology“ reputacija. 2009 metais šiame leidinyje buvo publikuotas straipsnis, kuriame teigta, kad meteorituose aptikta į melsvabakteres panašių organizmų. Nenuostabu, kad kritikai tyrimą vertino labai skeptiškai, juolab, kad vienas iš 2009 metų tyrimo bendraautorių buvo Chandra Wickramasinghe'as, 1981 metais pats iškėlęs panspermijos teoriją. Skeptikai tvirtina, kad jis fanatiškai siekia savo teorijos įrodymų, kartais netgi ignoruodamas teorijai prieštaraujančius įrodymus.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(0)
(0)

Komentarai (3)