Savaitgalį didelis meteoras sudegė ir virš Niujorko (Video)  (4)

Penktadienio vakarą apie 19:53 val. vietos laiku virš Manhatano rajono Niujorke sušvito ir sudegė didelis meteoras. Pranešimai apie regėtą bolidą socialiniuose tinkluose mirgėjo iš didelės JAV Rytinės pakrantės atkarpos: meteorą matė ne tik Niujorko, bet ir Bostono, Vašingtono miestų gyventojai. Objektas buvo matomas Meino, Šiaurės Karolinos valstijose ir net Ohajuje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikos meteorų tyrinėtojų draugija (American Meteor Society) tą vakarą sulaukė daugiau kaip 500 liudininkų pranešimų. Tiesa, filmuotos medžiagos, skirtingai nei Čeliabinsko apskrityje (Rusija) – nedaug: vos vienas kitas apsaugos kameros tolumoje nufilmuotas suiežtas. Niujorke bolido kritimą mačiusiųjų teigimu, kosminis kūnas skriejo iš vakarų į rytus. "Jis įsižiebė virš Manhatano ir užgeso ties Ist Vilidžu", - rašo niujorkietis Rossas E. pranešime, siųstame meteorų tyrinėtojų draugijai. Manoma, kad meteoras degdamas praskriejo kelių šimtų kilometrų atkarpą ir buvo matomas daugelyje Rytinės pakrantės valstijų. Įdomus sutapimas: meteoras, kaip ir Urale, virš Niujorko sudegė penktadienį (kovo 22 d.). "Meteorai dažnai stebėtojams atrodo skrieją arčiau nei yra iš tikrųjų dėl stebėtojo perspektyvos, - aiškina Amerikos meteorų tyrinėtojų draugijos narys Robertas Lansfordas (Robert Lunsford). – Tokių degančių dangaus kūnų nukrenta kasdien. Tai – nedideli, metro skersmens ar mažesni (krepšinio kamuolio dydžio) akmenys."
Žemę kasdien bombarduoja apie 100 tonų įvairiausios kosminės medžiagos. Didžiąją jos dalį sudaro greitai atmosferoje sudegančios menkos dulkelės ir akmenukai.

Manoma, kad Niujorko meteoras buvo 0,9 metro skersmens, rašo "Space.com". Tokio dydžio akmenys į Žemės atmosferą įskrieja kasdien įskrieja 2 ar 3 kartus, tad ryškiau už mėnulį naktiniame danguje sušvitęs, nuo Š. Karolinos iki Meino valstijų matytas "Manhatano meteoras" nėra toks jau retas reiškinys. Sensaciją iš jo padarė pranešimai "Twitter" ir kitose internetinėse medijose, įsitikinęs NASA meteorų ekspertas Bilas Kukas (Bill Cooke).

"Manhatano meteoras" į atmosferą įskriejo maždaug rytinėje Pensilvanijos valstijos dalyje ir degdamas nuskriejo pietryčių kryptimi, sudegdamas virš Atlanto vandenyno, - tvirtina B. Kukas. – Kad kolekcionieriai rastų jo fragmentų, mažai tikėtina. Sprendžiant iš liudininkų pasakojimų, meteoras paskutinį kartą buvo matomas apie 70 km į Atlanto vandenyno pusę."




(12)
(0)
(0)

Komentarai (4)