Mūsų iškvėpiamas oras yra toks pats unikalus kaip ir pirštų antspaudai  (0)

Galbūt niekad apie tai nesusimąstėme, tačiau mūsų iškvėpiamas oras yra toks pats unikalus kaip ir pirštų antspaudai. Be to, iš plaučių iškvepiamas oras gali padėti nustatyti ligas, kuriomis asmuo serga arba stebėti organizmo reakciją į gydimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bene svarbiausiame mokslo ir inžinerijos universitete Europoje, Ciuricho (Šveicarija) Federaliniame technologijų institute dirbantis Renato Zenobi ir jo kolegos atliko bandymą, siekdami nustatyti ar egzistuoja skirtumas tarp skirtingų asmenų iškvepiamo oro molekulinės sudėties. Bandyme dalyvavo 11 visiškai sveikų tiriamųjų, kurių iškvepiamas oras buvo analizuojamas keturis kartus per dieną, devynias dienas iš eilės, analizei naudojant technologiją, vadinamą masių spektrometrija.

Tyrėjus domino metabolitai – organizmo medžiagų apykaitos produktai. Kadangi molekulės yra lakios ir pakankamai mažos, iš kraujo per plaučių alveoles jos gali patekti į kvėpavimo takus, o iš čia, nors itin nedideliais kiekiais, ir į mūsų iškvėpiamą orą. Instituto mokslininkai teigia nustatę, jog metabolitai asmens iškvėpiamame ore išlieka „pastovūs ir aiškūs“. 

Žmogaus iškvėpiamo oro stebėjimas gali būti itin naudingas gydant įvairias ligas ir stebint organizmo reakciją į gydimo procese naudojamus medikamentus. Kadangi iškvėpiamo oro junginiai gali būti identifikuojami vos tik paėmus mėginį, „iškvėpiamo oro antspaudas“, kaip tai vadina tyrimą atlikę mokslininkai, gali padėti aptikti metabolitus, signalizuojančius apie organizmo ligą.

Atlikęs preliminarią studiją Renato Zenobi parodė, jog iškvėpiamo oro mėginiai gali pasakyti, ar tiriamasis serga lėtine obstrukcine plaučių liga.

Straipsnis parengtas įgyvendinant Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos NVO fondo remiamą paprojektį „NVO, veikiančių mokslo sklaidos srityje, tinklo stiprinimas, plėtojant jo institucinius gebėjimus“.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(1)

Komentarai (0)