Šiukšlių badas: Oslas stokoja šiukšlių, tad importuoja jas iš Švedijos, Italijos, Britanijos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Tadasp 2013-05-02 13:59
Galėtu Lietuva iš jų imt pavyzdį , o ne iš T.Cook'o kaip reik melžti šaly.
Creatium 2013-05-02 14:13
Klaipėdoje atidaryta Fortum šiukšlių deginimo 'gamykla'. Tokias atidaryti planuoja ir Kaunas, bei Vilnius. Bet tik planuoja, nes vietiniai gyventojai labai tam priešinasi.
Shinigami 2013-05-02 14:24
Labai priešinasi - tai švelniai pasakyta. Vos tik krosnys pakurus ir dūmams nespėjus pro kaminus išeiti pradėjo baisiai skustis. Todėl Lietuvoje toks verslas praktiškai ne įmanomas. Iš vis Lietuvoje greitai joks verslas nebus įmanomas. Nes Lietuva bus paskelbta vienų didelių rezervatų ar saugoma teritorija ir bet koks verslas bus uždraustas. O gyventojai deportuoti į kitas šalis.
Eimas 2013-05-02 14:26
O koks kiekis tersalu ismetamas deginant siuksles? Nes ten gi visokio plauko yra tuose siukslese, manau ismetama laabai daug kenksmingu tersalu y ora.
Creatium 2013-05-02 14:34
Rašyt išmok, baisu skaityt. Į orą išmetama ne daugiau teršalų, negu leidžiama. Kadangi šiukšlės deginamos itin aukštoje temperatūroje, beveik visos kenksmingos medžiagos sudega. O kurios nesudega - tos prieš išleidžiant dūmus yra surenkamos per filtrus, taip pat pelenų pavidalu ir išvežamos utilizuoti. Dar pridėsiu, kad Klaipėdoje esanti Fortum gamykla tieks realiu laiku informaciją apie išeinančių dūmų kokybę. T.y. galima bus puslapyje pasižiūrėti kiek teršalų yra ką tik pro kaminą išėjusiuose dūmuose. Tik neprisimenu ar čia bus Fortum'o puslapyje ar kontroliuojančios įstaigos.
Tadasp 2013-05-02 14:41
Nori kuo pigiau viska gaut ,bet ,kad padaro tą ar ana tai iškart kelia bangas. Taip ir išsikasa patys sau duobe gyventojai.
Klaudijus 2013-05-02 14:46
"Į savo šalį eksportavo"...
immortallt 2013-05-02 15:18
Tu bent buvai Klaipėdoje po atidarymo? Mano tėvų darbas yra gal kilometras nuo katilinės ir jokių problemų, kvapų ar dūmų. Privačių namų kvartale daug blogiau - kai kas kūrena anglimi, kiti kažkokiom ar dažytom lentom, ar kuo. Va ten tai jaučiasi problema. Šiukšlių deginimo procesas tai ne paprasta naminė krosnis, o sąlyginai sudėtingas procesas. Kodėl nėra Kaune ir Vilniuje? Nes labai kietas miesto valdžias turit - Zuokulą, kuris protekcionuoja savus ir paprastą biokuro katilinę pastato už tą pačią kainą, kaip Fortum pastato šiukšliu (technologija 3x brangesnė). O Kaune tai iš vis Gazpromo monopolis ir nelabai leidžia kažką daryti. O pradžioje pasipriešinimas ir Klaipėdoje buvo šiukšlių deginimo įmonei. Bet po galais ištraukit galvas iš subinės ir pasižiūrėkit kaip yra iš tikrųjų, o ne pradėkit pirma rėkti. Kas dėl taršos, nu tai pagalvok, daugiau užteršiama aplinka, kai praktiškai nekontroliuojamai šiukšlės pūva, išskiria metaną, kancerogenines medžiagas į gruntinius vandenis (nauji sąvartynai izoliuojami nuo gruntinių vandenų, bet ne visad tai pavyksta, nes va padarė biodujų gręžinį, o pasirodo, gruntiniai vandenys apsėmė sąvartyną apačioje). Be to, kaip minėjo, šiukšlės deginamos 1,000 laipsnių temperatūroje. Temperatūra palaikoma maišant šiukšles su biokuru bei esant reikalui įjungiami dujiniai degikliai. Šiukšlės deginamos tik įkaitinus katilą iki darbinės temperatūros ir temperatūrai nukritus, deginimo procesas stabdomas. Kalbant apie Oslą, šiek tiek klaidinama. Norvegijoje, ar bent jau Osle, centrinis šildymas nelabai išvystytas. Dauguma namų šildomi elektra.
sub 2013-05-02 15:41
Beskaitant šį straipsnį man taip pat sasudarė prasta nuomonė apie mūsų tautą. Kam Lietuvai reikalingi savartynai, kur priežiūrai skiriama tiek pinigų. Galėtų tas šiūkšles vežtis Švedai ar Norvegai, koks skirtumas, bus švariau ir pigiau. Bet manau kad jie neišrūšiuotų šiūkšlių gali ir neimti. Dėl šiūkšlių deginimo tai ir Lietuviai stumia, tie kurie nepritaria šiukšlių deginimui ir pigesnei elektrai, šilumai iš to - tai kartu su šiūkšlėm tegul išvažiuoja į norvegus švedus, kur nori. Dėl tokių taip ir stabdomi projektai. Išvis mūsų šalis turi būti nepriklausoma nei finansiškai, nei ekonomiškai, nei geografiškai. Tik tada nebus monopolio ir galėsime rinktis geriausius pasiūlymus.
stiklas 2013-05-02 15:57
patikėkit, mažiausiai visiems rūpi, kad aplinkiniai gyventojai, nieko neišmanydami apie technologijas, skundžiasi ir priešinasi įvairiem alternatyviem energijos šaltiniams, rengia piketus. Už šitų žmonių stovi kur kas galingesni žmonės, atstovaujantys tiems patiems dujininkams, kurie yra suinteresuoti išlaikyti monopolį ir tam deda nemažai pastangų. Dideli pinigai daug ką gali, jei tokie turtingi dėdės netrukdytų, tai 5 kaimo močiutės neįtikintų nestatyti šiukšlių deginimo katilinės, neieškoti skalūnų dujų ar nestatyti atominės elektrinės, nestatyti dujų terminalo ir t.t.
Eimas 2013-05-02 16:08
Nepyk, seniai lietuviskai rasiau. Sunku mintis reiksti.
Shinigami 2013-05-02 16:23
Patikėk manim (aš dirbu ten kur su tuo tenka susidurti), valdininkai dar ir kaip žiūrį. O tiksliau net ieško žmonių kurie protestuotu. Nes tada gali lengviau pasiteisinti kodėl neleidžia vystyti verslo. Žurnalistai tiktai ir laukia kol žmonės pradės priešintis. O valdininkai nenori pakliūti į viešumą, nes tai papildomas darbas. Bei kitiems valdininkams lengviau tokį išmesti ir vietoje jo pastatyti savo šeimos narį. Kitaip sakant, susirenka penkios kaimo bobutės ir pradeda rėkti kaip pažeidžiamas viešas visuomenės interesas. Nors tik joms penkioms tai nepatinka.
Kadras 2013-05-02 16:43
Man juokingi ir tuo paciu pikta ant tokiu zmoniu, kurie Lietuva mato tik kaip blogio irstva... Viskas juk bus padaryta su laiku, Roma ne per nakti buvo pastatyta... Pradzia jau pradeta daryti Klaipedoje jau stovi.. Kaunas ir Vilnius pamatys, kaip viskas veikia Klaipedoje, tai beveik 100% esu isitikines, kad ir jos pasistatys, gal net ir mazesniuose Lietuvos miestuose.
immortallt 2013-05-02 17:10
Jei ne Vilniaus valdžia, jau būtų statomi pamatai Vilniuje 2x galingesnės šiukšlių deginimo įmonės iš Fortum Heat pusės. Tokie jų planai buvo ir sutrukdė tik tai, kad leidimo neišdavė.
BlueC 2013-05-02 17:34
Gruodį (2012 m.) su reikalais buvau Šnipiškėse (Vilniaus dangoraižių rajonas, kur visokių šalašų dar pilna). Tai smogas buvo neįmanomas. Manau jie ir taip šiukšlėmis kurena. Ir nors nebuvau prie Klaipėdos Fortum katilinės, tačiau kalbėjau su matuojančiais taršą - viskas ten normoje. O kam nepatinka, galit kitą žiemą į Šnipiškes, į ekskursiją atvykt.
- 2013-05-02 18:47
Kaime pas mane nėra tokio dalyko, kaip normalus šiukšlių surinkimas, tad elgiamės super neekologiškai - ruošiuojam, pūvančias išmetam, nepūvančias - sudeginam. Kaime nemažai kas taip daro. Per gerus šalčius smarvės kaime daugiau, nei prie šiukšlių deginimo įmonės Klaipėdoje. Sutikčiau su 5kiomis deginimo įmonėmis, kad tik pigiai mieste būtų šildymas ir elektra.
slack 2013-05-02 21:05
Shinigami 2013-05-02 21:16
Va čia tai tikra problema. Jei ten ne veš šiukšlių tai tie kinai negaus darbo ir greičiausiai mirs iš bado. Dabar išveža atliekas ten, tai miršta nuo vėžio kuri sukelia šitas perdirbamas plastikas. Taigi kol kas yra du variantai. 1) Nevežam savų šiukšlių į trečias pasaulio šalis ir leidžiame jiems mirti iš bado. 2) Vežam ten savo šiukšles ir leidžiam jiems mirti nuo vėžio. Kokia gali būti trečia išeitis?
punktyras 2013-05-03 09:34
Žmonės tuo ir žavūs, kad gali prisitaikyti. Abejoju, kad jie per amžius tik šiukšlėmis gyvi ir buvo. Esu tikras, kad dar gyvi žmonės, matę kitokį miestą ir kitokį gyvenimą – platus plastikų naudojimas nėra labai senas reiškinys, o plastiko atliekų išvežimas į Kiniją – dar naujesnis.
Shinigami 2013-05-03 10:41
Čia kalba eina apie dabartinę jų visuomenę, o ne apie buvusia. Žmogus visada gali išgyventi, bet ne keli milijardai žmonių. Taip kitokį miestą, dešimt kartų mažesnį. Nes 9 mirdavo iš bado ir tik kas dešimtas išsimaitindavo. Dabar gavę darbo išsimaitina daugiau, bet ir daugiau miršta nuo vėžio. Afrika taip pat išgyventu be Europos pagalbos, bet tik keli šimtai milijonų iš vieno milijardo. O kiti žemę patreštu.