Meteoroido smūgis Mėnulyje sukėlė ryškų žybsnį (Video)  (9)

Vienas automatinis į Mėnulį nukreiptas teleskopas užfiksavo vaizdą, kaip maždaug 40 kilogramų meteoroidas rėžėsi į mūsų planetos palydovo paviršių, sukeldamas ryškų šviesos žybsnį, penktadienį pranešė JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso agentūros (NASA) mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sprogimas, įvykęs kovo 17-ąją, buvo didžiausias iš užfiksuotų per maždaug aštuonerių metų laikotarpį, kai NASA pradėjo stebėti meteoroidų smūgius Mėnulyje. Iki šiol užfiksuota per 300 tokių smūgių.

„Jis sprogo, sukeldamas žybsnį, kuris buvo beveik 10 kartų ryškesnis už visus kitus, mūsų matytus anksčiau“, - NASA Meteoroidų aplinkos biuro, veikiančios Marshallo kosminių skrydžių centre Alabamos mieste Hantsvilyje, darbuotojo Billo Cooke'o paskelbtame pranešime.

Vienas NASA palydovas, skriejantis aplink Mėnulį, dabar ieško naujai susidariusio kraterio, kuris, kaip apskaičiavo mokslininkai , gali būti iki 20 metrų skersmens.

Tas žybsnis buvo toks ryškus, kad bet kuris žmogus, tą akimirką žiūrėjęs į Mėnulį, būtų pastebėjęs jį plika akimi, nurodė NASA.

Peržiūrėjus skaitmeninius vaizdo įrašus, nufilmuotus per vieną iš šios programos teleskopų, mokslininkai nustatė, kad kosminis akmuo buvo apie 30 centimetrų skersmens ir skriejo apie 90,1 tūkst. kilometrų per valandą greičiu, kai rėžėsi į Mėnulio paviršių, sukeldamas sprogimą, kurio galia prilygo penkių tonų trotilo detonacijai.

Tą pačią naktį vaizdo kameros taip pat užfiksavo neįprastai daug meteorų Žemės atmosferoje. Dauguma tų dangaus kūnų sudega ore, nepasiekdami Žemės paviršiaus.

Tačiau taip nutinka ne visuomet. Vasarį didelis meteoritas, kurio skersmuo, kaip manoma, buvo apie 20 metrų, sprogo virš Rusijos miesto Čeliabinsko. Sprogimo banga apgadino pastatus ir išdaužė langus, sužalodama daugiau nei 1 500 žmonių. Šis meteoritas buvo didžiausias dangaus kūnas, smogęs mūsų planetai nuo 1908 metais įvykusio vadinamojo Tunguskos meteoroido sprogimo.

„Bolidas Rusijoje buvo daug kartų didesnis, o jo energija buvo 100 tūkst. kartų didesnė“ negu pastarasis smūgis Mėnulyje, B. Cooke'as rašo elektroniniame laiške naujienų agentūrai "Reuters".

Jo nuomone, smūgis Mėnulyje ir kovo 17 dieną įvykęs meteorų lietus Žemėje yra susiję ir įvyko tuomet, kai mūsų planeta ir jos palydovas skriejo per kosmoso sritį, kurioje buvo daug smulkių akmenų ir dulkių.

„Toliau stebėsime pasikartojančių reiškinių ženklų ateinančiais metais, kai Žemės ir Mėnulio sistema skries per tą pačią kosmoso sritį“, - nurodė B.Cooke'as.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(12)
(0)
(1)

Komentarai (9)