Vandenynas Žemę užlies anksčiau nei tikėjomės  (12)

Netolimoje ateityje, maždaug po šimtmečio, Žemė gali tapti panaši į tokią, kokią matėme fantastiniame trileryje „Vandens pasaulis“ („Waterworld“) su Kevinu Costneriu pagrindiniame vaidmenyje. „Oskarui” nominuotas filmas pasakoja apie tolimą Žemės ateitį. Dėl „šiltnamio efekto“ ištirpo visi ledynai, patvino upės, ežerai, jūros ir vandenynai. Prasidėjo pasaulinis tvanas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Deja, fantastika labai greitai gali pavirsti realybe… Niekam ne paslaptis, kad vandens lygis vandenyne nuolat kyla, tad vanduo gali užlieti visą Žemės sausumą anksčiau, nei iki šiol buvo manyta. Kaip rašo „The Telegraph“, net jeigu jau rytoj liautųsi anglies dvideginio išmetimas į atmosferą, vandens lygis vis tiek nepaliaujamai kiltų. Priežastis seniai žinoma – tai klimato atšilimas, ledynų tirpsmas ir jų slydimas į okeaną.

Potsdamo instituto mokslininkas Stefanas Rahmstorfas mano, kad vandens lygis po šimtmečio pasauliniame vandenyne pakils 0,5-1,4 metro. Deja, anglies dvideginio emisijos auga greičiau, nei klimatologas numato blogiausiame scenarijuje.

Kiti mokslininkai taip pat prognozavo, kad 2100-asiais vandens lygis pakils 20-60 centimetrų. Tačiau šiuo metu jie patys pateikia kur kas pesimistiškesnes prognozes; egzistuoja didžiulė tikimybė, kad vanduo pakils 1 metrą ar netgi 2 metrus!

Neišvengiamai po vandeniu atsidurs Nyderlandai, Floridos valstija JAV ir Bangladešas. Taip pat daugelis Londono rajonų, Niujorkas, Sidnėjus ir Tokijas.

Grupė Bristolio universiteto mokslininkų paskaičiavo, kad nepaliaujamai tirpstant Antarktidos ledynams, vandenynų lygis pakils ne 2 ar 3 metrus, o netgi 6 metrus! Nesunku suprasti, kad ši prognozė nepalieka šansų išlikti sausumoje daugelių lygumose esančių šalių.

Neseniai (pagaliau!) 17 labiausiai atmosferą teršiančių šalių verslininkų aptarė klimato kaitos problemas ir galimybes mažinti atmosferos taršą. Pirmiausia buvo pasiūlyta numatyti baudas už anglies dvideginio išmetimą į atmosferą, antra – numatyti už tai nemenkus mokesčius… Deja, atmosferos užterštumas naujausiais oro užterštumo stebėjimo stoties Havajuose duomenimis, nepaliaujamai didėja. Taigi, ko gero – jau per vėlu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Vija Rūkaitė
(25)
(1)
(3)

Komentarai (12)