Nobelio premijos laureatas menkina panikos scenarijus dėl gripo pandemijos  (0)

P. Doherty, kuris Nobelio premiją 1996 metais drauge su kitais mokslininkais gavo už darbus apie tai, kaip imuninė sistema kovoja su virusais užkrėstomis ląstelėmis, sakė, kad blogiausio atvejo scenarijus yra naujas virusas, nulemiantis didelį mirtingumą ir lengvai plintantis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis australų mokslininkas priminė, kad pasaulis tokią pandemiją išgyveno 1918 metais, kai nuo vienos gripo atmainos mirė maždaug 50 mln. žmonių - dvigubai daugiau nei žuvo Pirmajame pasauliniame kare.

Pasak P. Doherty, įmanoma, kad tokia pandemija kiltų ir vėl, tačiau mažai tikėtina, kad pasekmės būtų tokios didelės.

„Daug mirčių (1918 metais), be abejo, nulėmė antrinės bakterinės infekcijos ir, žinoma, dabar mes turime antibiotikų antrinei bakterinei infekcijai gydyti“, - sakė jis per paskaitą Otago universiteto miestelyje Naujosios Zelandijos sostinėje Velingtone.

„Šiame pandeminiame pasaulyje visi mes žiūrime tuos šoko ir siaubo scenarijus - matome per televiziją, yra daug knygų apie šias baisias infekcijas, kurios išžudys mus visus. Sukuriama įspūdinga knyga, baisiai gąsdinanti, (bet) aš iš tikrųjų manau, kad mes išgyvensime daug geriau nei buvo daugumos pandemijų (atvejais)“, - sakė jis.

P. Doherty priminė, kad ūmaus kvėpavimo takų sindromo SARS - gripo atmainos, kuri pareikalavo maždaug 800 gyvybių, - viruso analizei prireikė trijų mėnesių, kai ši infekcija pasirodė prieš dešimtmetį. Melburno universitete dirbančio mokslininko nuomone, dabar panašus darbas užtruktų vos kelias dienas.

Jis sakė, kad „kiaulių gripo“ virusas H1N1, nuo kurio 2009 metais visame pasaulyje susirgo milijonai žmonių, buvo pavyzdys labai užkrečiamos atmainos, kurios sukeltas mirtingumas buvo palyginti mažas. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) buvo pranešusi, kad nuo to viruso mirė maždaug 18,5 tūkst. žmonių.

Kovo mėnesį Kinijoje atsirado dar viena atmaina, H7N9, kurios sukeliamas mirtingumas yra didelis - 36 mirties atvejai iš 130 užsikrėtimo atvejų. Tačiau nėra įrodymų, kad šiuo virusu žmonės užsikrečia nuo kitų žmonių.

PSO nuo rugsėjo mėnesio taip pat patvirtino 40 užsikrėtimo į SARS panašiu koronavirusu atvejų. Nuo šio viruso jau mirė 20 žmonių, daugiausia - Saudo Arabijoje.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(2)
(0)
(0)

Komentarai (0)