Arktyje atrasta superšaltame -15°C vandenyje gyvenančių bakterijų  (0)

Mokslininkai arktinėje Kanados teritorijoje atrado bakterijų, kurios gyvena -15°C temperatūros vandenyje. Tai yra žemiausios temperatūros rekordas – iki šiol aptikti tokiame šaltame vandenyje gyvenančių mikroorganizmų nėra pavykę. Atradimas suteikia vilčių mokslininkams, jog tokio tipo gyvybė gali gyvuoti ir Marse ar Saturno palydovuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai iš Makdžilo universiteto nusigavo į labai tolimą Elsmyro salą Kanados šiaurėje, kur jiems pavyko rasti ir surinkti apie 200 gyvų mikrobų, su kuriais eksperimentavo dar atšiauresnėje terpėje, kad išsiaiškintų ekstremaliausias jų išgyvenimo sąlygas.

Išgyvenimo eksperimentuose nugalėtoja tapo bakterija, pavadinimu "Planococcus halocryophilus", kuri prisitaikiusi gyventi Arkties amžino įšalo žemėje pasitaikančio superšalto būvio sūraus vandens ledokšniuose. (Supervėsaus būvio vanduo išlieka skystas net ir esant minusinei temperatūrai). Mokslininkai pranešė, kad ši bakterija sugeba augti itin atšiaurioje terpėje ir išgyvena net -25°C temperatūroje.

Faktas, kad bakterijos sugeba išgyventi tokioje žemoje temperatūroje skamba fantastiškai. Tačiau dar fantastiškesnių perspektyvų toks atradimas įkvepia gyvybės paieškų misijoms Marse, Saturno palydovuose Encelade, Titane ar kitose vandens turinčiose Saulės sistemos vietose. Tiek Marse, tiek Encelade gali būti vietų, kuriose yra sūraus superšaltos būsenos vandens, kokiame gyvena atrastosios bakterijos.

Kaip šios bakterijos įgijo tokio atsparumo? Mokslininkų kolektyvas ištyrė bakterijos genomą ir ląstelės struktūrą bei priėjo išvadą, kad bakterijos organizme yra neįprastai daug šalčiui atsparių baltymų – ypač puikiai prie šalčio prisitaikiusios membranomis vadinamos ląstelės sienelės.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (0)