Geologas: naudotis dešimtimis mlrd. litų įvertintais žemės turtais trukdo lietuvių savanaudiškumas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

LG0012 2013-06-14 13:06
Galėtu atiduot valstybės skolą pardavus tokius dalykus..
kestutisz 2013-06-14 13:18
Koks net truputį pavydėtinas naivumas... Gal dar jei visas pelnas valstybei tai būtų galima kažko tikėtis. Bet ir tai - buvo pridaryta iki to skolų, būtų ir po stebuklingų iškasenų išvežimo. Netiki, kad LT atradus tiek ir tokių iškasenų, kad padengtų visus poreikius nepasikartotų Nauru salos-valstybės likimas? Aš asmeniškai tikiu, deja.
Shinigami 2013-06-14 13:37
Mokestis už anhidrita 5 lt http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaiesk ... y=&p_tr2=2 Valstybė vien už mokestį gautu 400-500 mln. litų. Dabar dar pridėkite PVM 21% nuo rinkos kainos. Sumažės bedarbių kuriems reikia mokėti pašalpas, ir jie patys pradės mokėti mokesčius valstybei. Atsiras naujų verslo įmonių kurios kažką gamins iš anhidrito, tuo pačių ir jos mokės mokesčius. Dabar Akmenės cementas žaliavas perka iš lenkų ir lenkams nueina nemaža dalis pinigų. Atidarius anhidrito kasyklą tie pinigai liks Lietuvoje. Įmonė mokės pelno mokestį valstybei. Bendrai paėmus nauda valstybei milžiniška. Žinoma, nauda valstybei, o ne atskiriems jos piliečiams. P.S. dabar 20 proc. gamtos išteklių mokesčio atiteks vietos savivaldybei. http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaiesk ... y=&p_tr2=2 tai yra 100 mln litų galės būti panaudota vietos gyventojų gerovei gerinti. O 80 proc. pateks į valstybės biudžetą. P.S.S. lietuviškas anhidritas atrodo šitaip http://www.margasmilte.lt/attachments/I ... s_new2.JPG http://www.margasmilte.lt/attachments/I ... s_new3.JPG
T 2013-06-14 14:06
Vakaruose dėl darbo jėgos brangumo dažnai neapsimoka kasti jokių iškasenų, tame tarpe net naftos. Sakykim Suomijoje visai nekertami miškai, nes daug pigiau importuoti iš Rusijos. Didžioji Britanija uždarė savo anglies kasyklas jau prieš kelis dešimtmečius, nes jai atsibodo jas dotuoti, panašiai yra ir kitus vakaruose. Pilnai gali būti, kad Lietuvoje irgi gali būti nenaudinga daug ko kąsti. Straipsnyje pasigedau analizės kiek kainuoja 1 kg. tų mineralų, kokia iškasimo savikaina, koks mokestis? Straipsnyje tik kažkokie pasvaiksčiojimai kiek jo daug ir kiek to viso daug vertė. Panašiai galima pasakyti, kad Vandenynuose yra 10 kartų daugiau aukso nei jo iškasta, tik visai nutylėti kiek tai kainuos jį išgauti. Kinija kažkaip visai neskuba eksportuoti savo iškasenų, bet mums tik mistiniai pinigai akyse žyba.
Arns 2013-06-14 14:25
Tai kad trūksta argumentuotos kalbos, nes dabar bandoma kalbėti lyg su darželinukais. Koks skirtumas kokia vertė daikto, reikia žiūrėti kiek bus gaunama valstybei pelno. Kas ir kaip viskuo pasirūpins, kad pvz objektas neliktu apleistas (kaip jau minėjo, gal staiga pakilus algoms jo savikaina taps per didelė). Elementari aplinkosauga, juk reikėjo daug vargo suprasti kad nuotekos į ežerą ar upę neturi tekėti ir reikia susitvarkyti valymo įrenginius. O kaip bus su tokio mąsto projektais? Istorija rodo jog išsiparduoti papigiai nėra sudėtinga, o va iš to naudos gauti daugiau nei nepaprasta.
Shinigami 2013-06-14 14:31
Kiek kainuoja anhidritas ir man butu įdomu sužinoti, bet greičiausiai kainą priklauso nuo anhidrito kokybės ir naudojimo paskirties. Savikaina - tai labai aišku, kad priklauso nuo išgavimo technologijos. Kuria sudaro slūgsojimo gylis, geologinės sąlygos, naudojama gavybos technologija. O kadangi niekas gavybos projekto dar nėra padaręs - tai ir kokia savikaina nelabai kas pasakys. Mokestį jau rašiau 5 lt/m3 O tu būtum paskaičiavęs kokia bus google vertė dar prieš jai susikuriant? Skaičiukus gali tau pateikti, bet tai nereiškia, kad jie atitiks realybę. Todėl jie neturi didelės prasmės. Kinija yra komunistinė šalis. Antra ji eksportuoja savo išteklius kiek tik gali. Kuriems neturi monopolijos.
Shinigami 2013-06-14 14:57
dzo 2013-06-14 18:59
Inrormacijos daugiau, tik nemanau kad ji saliska. Visa sita informacija pacios margasmilte saite...
pekalzz 2013-06-14 19:50
Kai kas "pasiperka" žmogelių, kad tik rėkautų, nesvarbu, kokiu klausimu...
evaldosia 2013-06-14 20:20
nemanau kad kažką dabar apsimoka kasti lietuviams.dabar dAR LAUKINIS KAPITALIZMAS,IR PELNAS BUS LAUKINIAMS KAPITALISTAMS.plius dovanėlės vietiniams biurokratams.palikčiau tuos išteklius geriau ateinančiai kartai,jiems irgi reikės subalansuoti biudžetą.
Shinigami 2013-06-14 20:43
Čia yra kelios loginės klaidos. 1) Anhidritas aptiktas jau prie sovieto ir jau buvo paliktas ateities kartoms. Ir dabar ateities kartos jį nori kasti. Tai kiek dar galima ji palikinėti ateities kartoms? 100 metų? 1000 metų? 10000000 metų? Kiek? 2) Kieno ateities kartoms nori jį palikti? Visi lietuviai jau baigia emigruoti. Kur tik nueisi Vilniuje ten dažniausiai kalba rusiškai. Tai gal rusų ar lenkų kartoms nori palikti? Nes lietuvių Lietuvoje greitai nebeliks. O Lietuva vėl bus prijungta prie sovietų sajuzo.
T 2013-06-14 20:51
Na aš vis dar pagalvočiau apie jo kasimą. Atsimetu tokį dokumentinį filmą kur buvo rodoma kaip žmonės gyvena prie anglies šachtų. Šuliniuose prapuolęs vanduo, kapinėse pilną prilaidota žuvusio šachtose jaunimo. Kitoje laidoje parodė, kad prie šachtų esančios mokyklos stovi nešildomos, nes nėra pinigų už kokių 5 km. anglies atsivežti. Kanadoje neatsimenu kas ten kasama, iškirsti didžiausi plotai medžių. Kažkur Afrikoje išgaunama daug naftos, žmonės kaip gyveno taip ir gyvena skurde. Irake pinigus už nafta pasiėmė Huseinas, o kitą dalį skyrė armijai.
Shinigami 2013-06-14 20:52
Kitokios informacijos ir negausi. Nes kad ir kur ji bebutu, kad ir kas ją berengtu. Jei ji bus palankį verslininkui visada galėsi pasakyti, kad verslininkas ją nusipirko ir ji yra šališką. O jei ji nepalanki verslininkui tai taip pat nereiškia, kad ji šališką. Nes yra daug suinteresuotu pusių kurios gali pirkti ir falsifikuoti informaciją. Kad ir yra tokia "Ornitologų draugija". Atrodo jį žalųjų organizacija kuri rūpinasi paukščiais, bet iš tiesų tai yra tas pats UAB kuris paprasčiausiai savinasi EU lėšas kurdamas rezervatus ir draustinius. P.S. jis su anhidritu neturi nieko bendro. Ji daviau kaip pavyzdį. Kita pusė gali būti kažkas kitas kuris pretenduoja į anhidrito telkinį. Todėl vienintelis būdas sužinoti ar informacija šališką ar ne ją pačiam išanalizuoti ir įvertinti. Bet žinoma tam reikia turėti tos srities išsilavinimą. O kol jo neturi teks patikėti ką sako kiti. Kaip kažkas yra pasakęs: amerikiečiai pasitiki ir verslininkais ir valdžia, europiečiai pasitiki tik valdžia, o lietuviai nepasitiki niekuo.
Shinigami 2013-06-14 21:02
Va toks mastymas ir trukdo verslui. Kai žmonės nieko nesuvokiantys patys visko prisigalvoja. Anhidritas NE anglis. Tiek jo kasimas, tiek jo slūgsojimo sąlygos yra kitos. Todėl jei nori su kažkuo jį lyginti surask atitinkamas kasyklas. Tai yra tas šachtas kuriose kasamas anhidritas arba bent jau panašios uolienos ir tada lygink. Bei reiktu žiūrėti ir kad slūgsojimo sąlygos butu panašios. Lietuva ne Afrika. O Huseinas ne verslininkas, o šalies prezidentas.
Fikcija 2013-06-15 09:06
Turim mazeikiu nafta, bet mokam uz kura brangiausiai visam regione.Tai kame kampas? Manau su musu verslininku godumu ir valdzios trumparegiskumu turekim nors visa pasaulio nafta vistiek liksim atsilikuse ES buferine valstybe.
Shinigami 2013-06-15 20:56
Kas sudaro benzino kainą? Benzinas Lietuvoje vidutiniškai kainuoja A95 http://www.degalukainos.lt/?sort_filter ... 6-15&text= 4.50 lt Į kainą įeina PVM 21%. Arba 0.95 lt/l Kuro akcizas http://www.finmin.lt/web/finmin/ak 1.5 lt/l Jei nafta išgaunama Lietuvoje dar yra mokestis už gamtos išteklius. http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaiesk ... _id=446631 28% (tik nežinau nuo kurios kainos). Sakikime nuo kainos atėmus PVM ir akcizą, tai bus 0.57 lt/l Tada valstybė tiesiogiai gauna 0.95+1.5+0.57=3.02 lt/l Verslininkui tenka 4.5-3.02=1.48 lt/l Dabar kas čia godus ir gauna daugiausiai, bet nieko nedaro tik mokesčius didina? Lietuvoje per metus išgaunama apie 110 tūkst. t. naftos (2011 m) http://www.enmin.lt/lt/activity/veiklos ... ar_cache=Y Per metus sunaudojama benzino 260 tūkst. t. (2011 m) ir 1000 tūkst. t. dizelio (2011 m). http://www.enmin.lt/lt/activity/veiklos ... ar_cache=Y ne visa Lietuvišką nafta virsta benzinu. Kiek teko girdėti ji dažniausiai naudojama tepalų gamybai bei chemijos pramonei. Taigi iš Lietuviškos naftos jei ir pagaminama kuro - tai labai mažas procentas visos sunaudojamo kuro. Todėl Lietuvoje išgaunama naftą kuro kainoms Lietuvoje negali turėti nei praktinės nei teorinės įtakos. Nes jos kiekis yra mažas ir didžiąją jos kainą sudaro mokesčiai valstybei.
salemas5 2013-06-15 22:40
isviso kas klausia tu vietos bendruomeniu nuomones ? ne ju zeme , o valstybes ( kaip isivaizduoju) tai kame bedos ?
afor 2013-06-16 01:30
cia teoriskai tokie skaiciai, realiai nemaza dali PVM ir mokesciu susigrazinama(kaip darbo islaidos).+ dar visokios kitos legalios suktybes, ir i biudzeta nubyra ne tiek ir daug.
Shinigami 2013-06-16 09:08
Bet akcizo ir mokesčio už naudingąsias iškasenas nesusigrąžinama. Žinau kad kai moka naudingųjų iškasenų mokestį už žvyrą ir smėlį jį dar daugina iš kainų indekso kuris šiuo metu žvyrui ir smėliui yra 1.32. Tad jei ir naftai jį reikia dauginti, tai mokestis už naudingąsias iškasenas dar labiau išauga. Todėl kad ir kaip beskaičiuosi didžiąją dalį kuro kainos sudaro mokesčiai valstybei. O iš to kas liko reikia: pastatyti degalines, išvežioti kurą po visą Lietuvą į degalines, perdirbti naftą į kurą, reikia išgauti naftą, reikia surasti naftos telkinį (naftos ne visur juk yra). Naftos paieškos gręžinys kainuoja virš milijono. Jei išgręži ir naftos nerandi, tai jau milžiniški nuostoliai. O jei randi tai reikia dar daugiau gręžinių kad galėtum detaliai išžvalgyti. Plius yra kiti mokesčiai, kaip mokesčiai už atlyginimus darbuotojams, pelno mokestis. P.S. nesu verslininkas tai tiksliai nežinau, bet kiek girdėjau apie PVM gražinimą tai yra gražinamas PVM ne už verslininko parduotas prekes ar paslaugas, bet už verslininko pirktas prekes ar paslaugas. Tai yra jau verslo reikmėms reikia printerio, tai verslininkas iš parduotuvės nusiperka printerį ir sumoka PVM. Bet kadangi šio printerio reikėjo verslo tikslais, o ne asmeniniais tikslais jam PVM metu pradžioje už praeitus metus yra gražinamas. Bet kad gražintu PVM už pačio verslininko parduotas prekes ir paslaugas neteko girdėti. Nes tas PVM yra pirkėjo nuosavybė, o ne pardavėjo.
moo 2013-06-16 10:38
Grąžinama yra kai esi pakankamai pardavęs t.y. nuo tavo paslaugų ar prekių buvo sumokėtas PVM ir, tada, esi kažką pirkęs verslo reikmėms. Grąžina tą PVM sumą, kuri pedengia parduotą/pirktą PVM.