Prasidėjo mėnulio „superpilnatis“ (Video)  (2)

Sekmadienio vakarą ir naktį galėsime pasigrožėti vadinamąja mėnulio „superpilnatimi“: birželio 23 d. 14.32 val. Lietuvos laiku prasidėjo mėnulio pilnaties fazė. Ši pilnatis bus didžiausia per visus 2013 metus, praneša „Space.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Superpilnaties“ priežastis yra šiek tiek asimetriška Mėnulio orbita. „Superpilnatimi“ vadinama pilnatis, kuri prasideda per 12 valandų Mėnuliui pasiekus perigėjų, artimiausią Žemei jo orbitos tašką.

Mėnulio orbita yra elipsinė: artimiausiame Žemei orbitos taške mėnulis yra už 363 104 km nuo mūsų planetos, tolimiausiame - už 405 696 km. Pranešama, kad Mėnulis šiais metais bus arčiausiai Žemės likus maždaug 20 minučių iki sekmadienį prasidėsiančios pilnaties fazės. Tuo metu Mėnulį ir Žemę skirs maždaug 357 000 kilometrų atstumas.

2013 m. mėnulio „superpilnatis“ įvyks vos po 2 dienų nuo vasaros saulėgrįžos, kuri prasidėjo penktadienio rytą. Mėnulio pilnatis jam esant arčiausiai Žemės atrodo maždaug 14 proc. didesnė ir apie 30 proc. ryškesnė nei pilnatis, kai jis yra toliausiai nuo Žemės, sakoma pranešime.

Su mėnulio „superpilnatimi“ liaudyje siejamos stichinės nelaimės, priešlaikiniai gimdymai ar padažnėję pamišimo atvejai, nors iš tikrųjų tai neturi nieko bendra, tvirtina mokslininkai. Su mėnulio „superpilnatimi“ buvo siejama ir „Titaniko“ katastrofa ir 2011 m. Japoniją nuniokojęs pragaištingas cunamis, tačiau geofizikai atmeta bet kokius bandymus sieti mėnulį su geologinėmis katastrofomis. Pasak mokslininkų, kelių dešimčių tūkstančių kilometrų atstumo nuo Mėnulio iki Žemės skirtumas „superpilnaties“ metu yra pernelyg mažas, kad jo trauka galėtų turėti kokį nors poveikį mūsų planetos tektoninėms jėgoms.

Pasak JAV geologinės tarnybos atstovo Johno Bellini, buvo atlikta visa eilė tokias prielaidas nagrinėjančių tyrimų, ir nė vienu atveju nebuvo aptikta jokių bent kiek rimtesnio „superpilnaties“ poveikio Žemei įrodymų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(6)
(0)
(0)

Komentarai (2)