Australijos kaimelio gyventojai sukūrė savo naują kalbą  (1)

Pasaulyje yra daug mirštančių kalbų, tačiau visai neseniai atsirado nauja kalba, kurią sukūrė mažo Lajamanu kaimelio, esančio šiaurinėje Australijos dalyje, vaikai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mičigano universiteto kalbotyrininkė Carmela O’Shannessy tyrinėjo jaunų žmonių kalbą daugiau nei dešimtmetį ir nustatė, kad jie bendrauja visiškai nauja kalba, turinčia unikalias gramatikos taisykles, rašo „The New York Times“.

Naujoji izoliuoto kaimelio, kuriame gyvena apie 700 žmonių, kalba vadinama Warlpiri rampaku. Ja bendrauja tik jaunesni nei 35 metų amžiaus asmenys. Iš viso šia kalba, kaip gimtąja, kalba 350 gyventojų.

C. O’Shannessy mano, kad didžiausias jos tyrimo nuopelnas yra tai, kad „jai pavyko įrašyti naujai atsiradusią kalbą ankstyvame jos egzistavimo etape“.

Kiekvienas Lajamanu kaimelio gyventojas moka ir aborigenų Warlpiri kalbą, kuria bendrauja apie 4000 žmonių keliuose Australijos kaimeliuose. Taip pat kai kurie bendrauja Kriol kalba, atsiradusia XIX amžiaus pabaigoje. Ši kalba sukurta anglų kalbos pagrindu ir yra plačiai naudojama šiaurinėje Australijos dalyje.

Naujos kalbos atsiradimą lėmė tai, kad Lajamanu miestelis yra labai atsiskyręs nuo kitų vietovių.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (1)