Ar reikės lietuvių kalbą pritaikyti beraščiams?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

salemas5 2013-05-27 15:09
Debilus reikia mokinti, o ne lietuvių kalbą lengvinti.
immortallt 2013-05-27 15:50
Tie, kurie netempia - fail'ini ir viskas. Kokia čia durna tvarka, kad pritempinėti programą? Su tokiom mintim nueisime ten, kaip ir filmas Idiocracy - filmas idiotiškas, bet mintis gera.
Natter 2013-05-27 15:54
Kai aš mokiausi tiksliau vaikščiojau į mokyklą ir žioplinėjau pro langą man atrodė sunkios lietuvių kalbos taisyklės, bet iš tikro tai viskas ten paprasta. Jaunimas painiojasi matyt dėl SMS fenomeno, kai visi rašinėja šveplai. Dar pamenu vienu laiku visi ir visur rėkdavo, kad nerašytų niekas jokiu būdu el. laiškų su lietuviškais rašmenimis, taip ir pasidarė, kaip čia pavadinus - tingūs žmonės, kam rašyt ąžč, jei sms'e draugai ir taip viską supranta ir net be skyrybos ženklų. Žodžiu bijau, kad čia prisidėjo kompiuterizacija prie žmonių „bukilizavimo“ .
ashirviskas 2013-05-27 16:53
Taip, tie smsinimai visi tikrai labai gadina kalbą. Manau operatoriai turėtų apmokestinti žinutes su rašybos klaidom, arba atvirkščiai: sms be klaidų - nemokama! O šiaip ir pats pastebiu, kai kartais rašydamas grybą supjaunu ir vietoje ia parašau e, arba vietoj ja je ir vietoj je ją... Tačiau tai beveik nenutinka rašant ne kompiuteriu.
Anonymous 2013-05-27 18:19
Diversija, o ne straipsnis. Visi žino, kad jaunimas už senius ir gudresnis, ir mokytesnis. Seniai net didžiąsias per kapsloką rašo
vanduo4 2013-05-27 18:29
Cia ne kalbos sunkumo problema, o jos pritaikomumo. Lietuviu kalba darosi nebepraktiska, kadangi kur bepazvelgsi, visur anglu - klaviaturos, geros kokybes filmai, elektronikos instrukcijos ir kt. Norint parasyti lietuviska raide, reikia jos kazkur ieskoti, o tai yra nepraktiska - laiko gaisimas. Taip kad reikia padidinti kalbos vartojima ir kalbos sunkumu nebeliks: 1. visi Lietuvoje parduodami produktai turi tureti lietuviska instrukcija; 2. visi produktai turi tureti pirmiausiai lietuviska kalba arba supaprastinta galimybe ja pasinaudoti - telefonai, klaviaturos; (na kodel as tureciau ant klaviaturos klijuoti kazka lietuvisko uzdengiant kitus dazniau naudojamus simbolius?). 3. maksimaliai visa informacija turi buti lietuviska, bet kas uzsiims vertimu ir kaip tai atsipirks? Parsisiusk filma su lietuvisku vertimu - absiliutus slamstas (lietuviskas vertimas ant anglisko ir rusisko + pasaliniai triuksmai + vienbalsis vertimas + monotoniskas vertimas). Svarbiausias lietuviu kalbos trukumas - jos naudojimas ne faktams, bet emocijoms reiksti. Kam ziureti lietuviska televizija ir klausyti kokionors klimakso isprovokuotas blevyzgas jeigu gali paskaityti angliska FAKTAIS GRYSTA informacija?! Isvada: SMS zinutes svepla kalba - tai tik yzanga y jaunimo saviraiskos laisve, y laisve, kuri yra ten - uz sienos. Ir tai (laisve) nera vien tik ekonomine laisve.
Leons 2013-05-27 18:38
Nereik čia nieko kiršinti, jei tikrai gudresni būtų tai nekiltų klausimų dėl lietuvių kalbos lengvinimo Lengvinti aišku nereikėtų, bet jei taip vardan populizmo kažkas pasielgs nieko tokio, kiekvienas lengvinamas mokslas didina vyresniųjų konkurencingumą akadaminėje ar darbo sferoje Žinoma, visur egzistuoja išimtys, bet jos išimtimis dėl to ir vadinamos, jog neatitinka bendrų normų.
Paprastas_zmogus 2013-05-27 18:49
nu dar to betrūktų, kad problemą spręstų iš kito galo... Per daug debilų šalyje? Keiskime debilo sampratą ir neliks debilų...
piktasijus 2013-05-27 18:55
SMS nėra blogai, tikrasis blogis yra tai, kad taisyklingas SMS daugiau kainuoja. SMS ilgis, įterpus bent vieną lietuvišką simbolį, sutrumpėja nuo 160 simbolių, iki 70! Tai net 44%! Apie tai jau , tai daugiau nebesikartosiu.
Paprastas_zmogus 2013-05-27 19:10
Šūdą ten daugiau kainuoja. Dabar operatoriai SMS'us tūkstančiais dalina beveik su kiekvienu planu. Tas argumentas "brangiau" jau nebeturi prasmės daugiau nei keli metai...
paranoiac 2013-05-27 19:18
Kadangi dažniausiai užsisakau kokį planą su nemokamais sms, tai pliekiu nesivaržydamas lietuviškom raidėm. O kuomet plano galiojimo laikas baigiasi ir sąskaita ištuštėja, tai tada gaištu laiką, taisydamas žinutes į šveplą tekstą Su kompiuteriu irgi panašiai - tereikia įpratimo. Taip kad dar neaišku, kuris rašymo būdas daugiau laiko atima..
Shinigami 2013-05-27 19:31
Visu pirma reikia panaikinti visas nosines (nosi galima ir su specialia nosine nusivaliti). Ilgasias raides taip pat galima naikinti, kam jos reikalingos jei ir taip zinai kaip skaititi? Kad ir kinu ar japonu kalba, zino is konsteksto kaip tarti zodi Kalba ira skirta tam, kad susikalbeti, o ne kad vaidinti kokia mano kalba sudetinga (kinu vis tiek ne aplenksit). Nera ko isradineti dviracio, jei zodis yra kitoje kalboje tai nera ko gaisti laiko ir sava kurti.
mobilunkas 2013-05-27 19:33
pirmiausia reikia suvokti, kad kalba kinta, ir dabar ji stipriai pakito atsiradus internetui ir kompoam, jei prisitaikom- isgyvenam, nesutinkam taikytis- nykstam. jei kalba nekinta ji lieka kaip lotynu, egzotika su vartojimu tik isimtinese srityse, uzdrausk kalbai keistis ir zmones neverciami pereis prie kitos kalbos. Siuolaikiniuose moksluose reiketu kuo maziau isgalvot naujadaru, nes as nors anglu moku prastai, bet kompiuterijos ir technikos reikaluose internete ieskau angliskai, nes lietuviskai neviska jau gali suprast nekalbininkuy budamas, beto kiek lietuvisku puslapiu yra su ispresta ypatingai reta kompiuterio problema? Jei stambiausios salys vartoja koki tarptautini termina, tai reiketu ir mums stengtis ta termina naudot, net jei ir turim keista lietuviska analoga. reik suvokt, kad pasauly gyventoju daugejant, neturtinga, mazejanti ir senstanti 3 mln bendruomene niekam neidomi. po 100 metu musu tebus 1,5 mln, dar po 100 gal tik 100k- niekam musu kalba nerupes neskaitant istoriku lingvistu.
Paprastas_zmogus 2013-05-27 19:36
Čia sarkazmas buvo?
Chronas 2013-05-27 21:11
Jau seniai norėjau tavęs paklausti apie tavo rašybą. Rašydamas komentarus tyčia priveli tiek neįtikėtinų klaidų, o gal kokią madą esi pasigavęs, ar kažką panašaus?
bahuriux 2013-05-27 21:26
As pritariu "Shinigami" 100% ir nemanau, kad cia sarkazmas buvo. Kita vertus dzin ta LT kalba tegu ji buna kokia tik nori, sudetinga/nesudetinga/ su begale taisykliu ir ismciu ir tt. Laikas yra priimti 1 universalia kalba pasaulyje, kaip vienintele butina uzsienio kalba visoms salims ir nesusisnekejimo problemos dings, tuo paciu tai turi buti ir vienintele universali technine kalba, kompams ir technikai apskritai. Tegu ta kalba bus anglu, esperanto ar dar kokia tik nori, kad tik ji butu tiksli ir lengvai ismokstama. PS. sorry nesu humanitaras, del to rasu sveplai.
bahuriux 2013-05-27 21:31
Manai mano IQ yra zemiau rasanciu taisyklinga LT kalba? Manai humanitaru IQ yra aukstesnis uz tiksliuku?
djst 2013-05-27 21:44
Įtariu ir man reikės tokios taisyklės laikytis. Tikrai palengvintų gyvenimą. O čia pasisakančių ir rašančių su klaidomis - tiesiog gaila.
pozitronas 2013-05-27 21:54
Nu jo atsimenu dar mokykloje darėm IQ testa visuotini, surinkau 120 balų, bet su Lietuvių kalba per 12 klasių nesurinkau metinio didesnio nei 3,5 balo. Nu niekaip aš jos neperkandau.
HardAxe 2013-05-27 21:56
Telefonu iš tikro sudėtinga lietuviškai rašyti. Tarkim paėmiau androidą - ten kablelių nėra, nors tu nusišauk. Anglų kalboje tiek žodžių tvarka, tiek skiryba lengvesnė. Tačiau prastinti kalbą dėl visokių dundukų, kurie klaviatūros barškinti tingi mokytis? Nu nesąmonė. Na jau žmonės, paną irgi sunku iki lovos prisikalbinti, o naujam žaidime lygį pereiti, bet šitų reikalų niekas nemeta? Kaip cia dabar skambetu kalba be ilgu raidziu ir pauksciuku bei kableliu? Ilgas raides visos lotiniskas raides naudojancios salis turi. Nemanau kad lengviau skaititi antra mano rasliavos patraipa. jeigu dar diziasias raides panaikintume ir tasku nebedetume rasiba isviso lengva butu tik artetume link urviniu