17-metis paauglys sukūrė mintimis valdomą rankos protezą (Video)  (5)

Kalifornijoje gyvenantis amerikietis Easton LaChappelle tapo tikro proveržio šiuolaikinėmis technologijomis sukurtų protezų autoriumi. 17-metis Easton‘as sukūrė rankos protezą, kuris kainuoja žymiai mažiau už panašius analogus, o kartu išmokė dirbtinę ranką klausyti smegenų signalų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teigiama, kad naujasis protezas kainuoja mažiau nei 400 JAV dolerių (~ 1050 lt). Pagrindinis jo karkasas padarytas, pasitelkus 3D spausdintuvą, o tai smarkiai atpigino gamybą, tačiau nė kiek nepaveikė tokios rankos tvirtumo. Pats išradėjas tvirtina, jog jo kūrinys yra labai stiprus – kiekvienas iš penkių pirštų gali laikyti maždaug 22 kilogramų svorį.

Dirbtinio protezo pirštus judina specialūs varikliukai, leidžiantys tiek pirštams, tiek ir pačiam riešui būti maksimaliai natūralioje padėtyje bei kuo patogiau pakeisti trūkstamą tikrą galūnę. Protezas, kaip jau minėta, kontroliuojamas kaip ir tikra ranka – sistema nuskaito smegenų siunčiamus signalus, juos interpretuoja ir perduoda dirbtinei rankai.

17-mečio išradimo domisi nemažai organizacijų, kadangi jis gali smarkiai atpiginti protezų gamybą ir sumažinti jų pačių kainą. Bene sparčiausiai į tokį paauglio pademonstruotą talentą sureagavo NASA – Easton‘as jau spėjo šioje organizacijoje tapti stažuotoju. Vaikino teigimu, visą informaciją apie tokio protezo kūrimą jis rado knygose ir internete, o į specialistus kreiptis nereikėjo.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(11)
(0)
(0)

Komentarai (5)