NASA bandomas lazerinis kosminis ryšys nenusileis šviesolaidžiui (Video)  (1)

Ruošiantis naujai NASA misijai į Mėnulį, JAV kosmoso agentūra ketina išbandyti naują lazerinės komunikacijos sistemą, kuri ateityje galėtų padėti perduoti didelės raiškos 3D vaizdo signalą iš Marso ar netgi tolimesnių vietų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosminio lazerinio ryšio demonstravimas taps dalimi NASA Mėnulio atmosferos ir dulkių aplinkos tyrėjo LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) misijos, kuri prasidės rugsėjo 6 dieną. LADEE kosminis aparatas suksis aplink Mėnulį ir apie 100 dienų rinks informaciją apie Mėnulio atmosferą – formaliai egzosferą.

Į šį aparatą sumontuotas ir lazerinio ryšio modulis.

„NASA reikia greitesnio ryšio su kosmosu, o šis poreikis auga kasdien, kaip ir visiems mums būnant namie ar darbe“, - sakė misijos lazerinės ryšio sistemos demonstravimo vadovas Donas Donas Cornwellas.

„Norėtume turėti galimybę persiųsti didelės raiškos nuotraukas ir filmus ir netgi trimatį vaizdą iš palydovų, kurie ne tik sukasi aplink Žemę, bet ir zonduoja Mėnulį bei tolimesnius dangaus kūnus. Komunikacija radijo bangomis patikimai mums tarnavo pastaruosius 50 metų, tačiau dabar turime technologijas, leidžiančias šviesos bangomis perduoti daugiau duomenų“, - sakė NASA atstovas.

Štai kaip veiks ši sistema: kai palydovas bus orbitoje aplink Mėnulį ir matomas iš Žemės, viena iš trijų antžeminių stočių paleis lazerio impulsą į zondo apytikslę vietą. Lazerio spindulys skenuos dangaus plotą ir kažkada turėtų pataikyti į zondą. O kai tai nutiks, zondas pats paleis lazerio impulsą į antžeminę stotį ir jie užmegs ryšį. Tada galima pradėti duomenų operdavimą.

Antžeminės stotys yra White Sands bazėje Niu Meksike, NASA Reaktyvinių variklių laboratorijoje Kalifornijoje (abi JAV) ir Eurokos kosmoso agentūros bazėje Tenerifėje (Ispanija).

Naudojant šią technologiją duomenys iš Žemės į kosmose esantį aparatą gali būti perduodami iki maždaug 20 Mbps sparta, o priešinga kryptimi jie keliaus gerokai sparčiau – iki 622 Mbps. Tipinis šviesolaidinis ryšys į namus apibūdinamas dešimčių megabitų pralaidumu.

Tai reiškia, kad naujasis komunikacijos būdas bus apie 6 kartus spartesnis nei įmanoma naudojant radijo bangų dažnio signalus, sakė D. Cornwellas. Be to, lazerinio ryšio modulis sveria perpus mažiau nei radijo siųstuvas ir yra ketvirčiu pigesnis.

NASA atstovo teigimu, agentūra viliasi, kad tai tebus pirmasis žingsnis demonstruojant naujo tipo komunikacijos naudingumą, padidinsiantis pasitikėjimą tokiu ryšiu ateities misijose, taip pat tose, kur nuotolis iki kosminio aparato bus didesnis. Pasak jo, nuskriejus toliau lazerinio ryšio sistema yra perspektyvesnė už radijo bangas dėl to, kad ryšio spindulį galima geriau sufokusuoti.

„Keliaujant toliau į Saulės sistemos gelmes tai būtų gerokai efektyvesnis būdas gauti didelį informacijos pralaidumą mainais į mažas energijos sąnaudas“, - sakė NASA mokslo reikalų administratoriaus pavaduotojas ir buvęs astronautas Johnas Grunsfeldas.

„Jau svarstėme kaip lazerinį ryšį įtaisyti ir Marso paviršiumi judančiame zonde“, - sakė J. Grunsfeldas, užsimindamas, apie 2020 metams planuojamą NASA misiją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (1)