Didžiausia Inkų imperijos paslaptis: turtai be pinigų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

T 2013-08-29 12:05
Manau buvo ten ir prekyba ir kokie nors pinigai. Manau vis tiek atsirasdavo žmonių, kurie ką nors pradėdavo kaupti, papuošalus, kailius, auksą, viską kas ilgiau išsilaiko ar visai negęsta, norėdavo turėti daugiau žmonų ir vaikų. Kartais tai daug išmintingiau nei kaupti tokius popierėlius ant kurių užrašyta litų ar dollars. Norint aukštos kvalifikacijos žmonių reikia, kad jie būtu laisvi žmonės, o ne vergai.
Shinigami 2013-08-29 12:46
Aš dar didesnę galėčiau pastatyti, jei visi man dirbtu už dyką (vergautu) ir dar patys sau maisto užsiaugintu. O man tik nuopelnus reiktu pasiimti. Čia kaip ir ta senka, kuri jau ne vienerius metus gyvena be pinigų, bet tik todėl, kad jai maisto, daiktus ir gyvenamąją vieta suteikia kiti kurie už visa tai mokėjo pinigus. Iš straipsnio supratau, kad inkai buvo didžiuliai vergvaldžiai, kur aukštuomenė turėjo viską ką norėjo ir darė ką norėjo, o visi kiti gaudavo tik tiek kiek aukštuomenė duodavo.
immortallt 2013-08-29 14:49
Nebūk toks tikras, Zimbabvė - puikus pavyzdys, kaip kai neišmanėlis, mylintis savo žmones ir norėjęs, kad visi gyventų geriau sugriovė šalį.
Shanti 2013-08-29 15:32
O gal dedam prielaida, kad ten gyvene zmones nebuvo tokie godus kaip tu? Gal jiems uzteko gyventi ramu gyvenima, zinant, jog visada bus sotus, apsirenge? Nereikejo jiems is baimes kaupti slamsto, kad nusipirktu naujutelaiti iPhone Tikras komunizmas rulz. Tikrai nemazai technologiju ir visokio kito nereikalingo sh zmones galetu iskeisti uz geresne sveikata ir siltesnius santykius su aplinkiniais
vvv2 2013-08-29 16:17
Shinigami 2013-08-29 16:23
Kitaip sakant patys turtingiausi buvo godus vergvaldžiai kurie kaupė turtus, o paprastiems žmogeliams davė tik tiek kiek buvo būtina, kad jie galėtu pelningai dirbti ir pagaminti daugiau turtų turtingiems. Kaip jau ir sakiau, vergams pinigų niekas niekados ir ne duodavo. Ne tik pas inkus. Tai visuomenė su milžiniška socialinę atskirtimi (vergai ir vergvaldžiai).
mykolas 2013-08-29 16:27
Labai graži reklama: http://www.youtube.com/watch?v=gicI55CJ17g O inkams teko pereiti tokią pačią raidą kaip ir šumerams, - feodalų sluoksnis kilo iš dvasininkų, kurie kontroliavo maisto paskirstymą ir žmonių sąmonę. Todėl jie taip lengvai priėmė užkariautojus, nes jų valdovai taip liepė.
mykolas 2013-08-29 16:32
Tai panašiai ir kapitalizmas veikia, tik tol kol yra būdų kelti BVP, kuo būdas pigesnis tuo geriau.
Shanti 2013-08-29 17:04
Su tokiu kaimietisku poziuriu nors eik buroku raut... Pagal tave visi kas valdzioj yra tironai vergvaldziai. Net teoriskai mastant neimanoma, kad visi zmones butu lygus - visada atsiras lyderis, kurio zodis bus svarbiausias. Antraip butu tik trypciojimas vietoje skaiciuojant pliusus ir minusus. Paimk pavyzdi senoves gyvenvietes - mazas kaimelis, kur koks diedukas su daugiausiai patirties ir stipriausia charizma diriguoja visam kaimui. Ir ne tam, kad pats turetu daugiau kailiniu, o tiesiog, nes mate daugiau ziemu, prikaupe daugiau patirties ir uz visus kitus geriau zino kaip reikia elgtis, kad kaimas isgyventu. Tas pats ir su inkais buvo - norejo isgyvent, tad turejo visi bendrai dirbt, nes traktoriu, iPatefonu ir lengos emigrazijos i Norvegijos zuvu fabrika tada nebuvo. Tad apgailetina matyt, kaip toks snargli krapstantis individualistas keikia sistema, kuriai turetu buti dekingas uz lengva gyvenima.
Shinigami 2013-08-29 17:24
Va pas tave ir yra kaimietiškas mastymas. Buvai pas inkus kai jie egzistavo? Net šitame straipsnyje sakoma, kad didžioji dalis informacijos yra tik iš kalbų ir "legendų". Ir niekas iš tiesų nežino kokia ten buvo reali situacija. Ir kaip posakis sako: Gerai ten kur mūsų nėra. Antra, kaimas ir miestas ar net šalis nėra tas pats. Skirtingi masteliai, skirtingi dėsniai ir taisyklė.Plius, dabar ne daug kas dirba tik tam, kad sulauktu kitu metu. Bet dirba tam, kad turėtu automobili, kad turėtu kompiuterį, kad turėtu išmanų telefoną (ir kuo brangesnį). Ir nelaikau to blogi, tai kaip tik yra gerai. Tik tiek, kad norint tai turėti, reikia prisitaikyti prie kitokių gyvenimo sąlygų, bet ne visi sugeba tai padaryti. Ir todėl jiems būna blogai. P.S. dauguma skundžiasi ne dėl to jog gyvena blogai, bet dėl jo jog žino, kad galima gyventi geriau.
immortallt 2013-08-29 17:48
"P.S. dauguma skundžiasi ne dėl to jog gyvena blogai, bet dėl jo jog žino, kad galima gyventi geriau." Shinigami, šitą citatą aš pasiskolinsiu ir papostinsiu pas save Facebook! HITAS! Būtent tap ir yra.
Shanti 2013-08-29 18:41
Galetu gyventi geriau, jei nebutu tokie degradai uzsigeidziantys kiekvieno sublizgejusio shuduko...
T 2013-08-29 18:54
Jei būtų inkai gerai gyvenę tai jų butų milijonai milijonų, nes tik gimstatmumo sumažėjimas lėmė valstybių ekonomikų išaugimą, aišku, kad kažkas badavo, vogė, plėšikavo, sukčiavo, be seikei kaupė turtus ir t. t.
vyge 2013-08-29 18:55
Gaila kad neišliko daugiau rašytinių šaltinų. Išties įdomu kaip jie palaikydavo tokią tvarką, kaip apskritai viską organizuodavo. Pavyzdžiui ar būdavo kažkoks asmuo savo rajone prižiūrintis kad visi turintys dirbti tikrai dirbtų, ar turimi vergai galėdavo atidirbinėti už šeimininkus. Koks būdavo darbų pasiskirstymas ir ar stipriai skirdavosi jų "perkamoji" vertė. Įdomu ar kilmingais ten buvo galima tapti ar turėdavai juo gimti ir t.t.
Shinigami 2013-08-29 20:45
Šito greičiausiai niekados nesužinosim (nebent kas laiko mašina išras, ar kaip informaciją persiusti iš praeities į dabartį). Mažoje bendruomenėje (kaime) galima, kad visi draugiškai dirbtu bendram išlikimui. Bet populiacijai didėjant (juolab jei užgrobdavo gretimas žemes ir vietinius paimdavo į vergus) tai yra ne įmanoma. Todėl priversti kitus dirbti buvo galima tik su griežtomis bausmėmis (kad niekas nenorėtu sukčiauti), kurias turėjo prižiūrėti gerai apmokama kariuomenė. O jei darbas sunkus tai niekas nebus patenkintas jei kažkas miegos kol jie sunkiai dirbs. Todėl nedirbančius galėdavo ir savi įskusti. Bet čia viskas tik spekuliacijos. Dabar tik spėlioti galima. Bet kad ir kaip bebūtu, rojaus niekada nebuvo. Visais laikais buvo ir bus kas gyvens geriau ir kas gyvens prasčiau. Visada reiks dirbti norint turėti daugiau nei turi dabar.
AP0323 2013-08-30 09:13
Bet kokia santvarka, primenanti socializma yra iskeikiama ir sumindoma (pid)liberalu, nes tipo geriausia "rynkas ekonomica", nors ji labai issigimsta, kur "darbas" laikomas spekuliacijos, nors pridetines vertes nesukuria tik isteklius perskirsto. libijoj buvo socializmas, kas vakaram nepatiko... kaip sakant darbas darbui nelygu, kai kurie "dirba" pokerstarsnet ar birzoj...
vvv2 2013-08-30 11:57
- Tai kad netiesioginių ispanų/portugalų liudijimų yra net labai daug. Resume: Jie gyveno maždaug gimininėje bendruomeninėje santvarkoje, veikė tik natūrinis ūkis, karai vyko tarp bendruomenių pagrobiant panas ar apdaužant snukius (lokalūs/smulkūs/neorganizuoti - todėl nemokėjo kovoti prieš ateivius), didikai turėjo savo vergų, ryšiui tarp didikų naudojo gyvus pasiuntinius..
Shinigami 2013-08-30 12:23
Kaip ir sakiau, visi įrodymai prasideda: "Bobutė sakė..."
rimasD 2013-08-31 00:53
Panašu į vėlyvą pirmykštę bendruomenę, arba į ankstyvąjį socializmą.