NASA prarado ryšį su kometas „medžiojančiu“ kosminiu zondu (Video)  (0)

NASA atstovai pranešė praradę ryšį su kosminiu aparatu „Deep Impact“, kuris pagal EPOXI kometų ir asteroidų mokslinę programą vykdė šių dangaus kūnų tyrimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ryšys su „Deep Impact“ nutrūko dar tarp rugpjūčio 11 ir 14 dienos, tačiau iki šiol jo taip ir nepavyko atkurti, sakoma NASA pranešime. Kokios šio ryšių įrangos gedimo priežastys ir ar šis kosminis aparatas galutinai bus paskelbtas nebeveikiančiu, nepranešama.

Pasak NASA atstovų, paskutinis sėkmingas ryšio su „Deep Impact“ seansas įvyko rugpjūčio 8 dieną. Kitas duomenų perdavimas turėjo įvykti rugpjūčio 14 dieną, tačiau ryšio nebepavyko užmegzti. Rugpjūčio 30 dieną buvo nustatyta ryšio sutrikimo priežastis, tačiau oficialiame „Deep Impact“ projekto tinklalapyje ji nenurodoma. Skelbiama, kad šiuo metu EPOXI programos specialistai bando rasti šios problemos sprendimą.

Pagrindinė „Deep Impact“ misijos užduotis buvo įvykdyta 2005 m. vasarą. Tada šis kosminis zondas buvo pasiekęs „Tempel-1“ kometą. Nuo pagrindinio zondo tuomet atsiskyrė vadinamasis smūginis modulis su jame įrengtais davikliais. 2005 m. liepos 4 d. jis rėžėsi į kometos branduolį ir persiuntė į „Deep Impact“ smūgio metu daviklių surinktą informaciją apie branduolio sudėtį. Mokslininkai taip pat gavo didelės raiškos kometos branduolio nuotraukas ir susidūrimo metu atliktos paviršiaus spektrinės analizės rezultatus.

Po to „Deep Impact“ buvo nukreiptas link Hartlio kometos (103P), pro kurią 2010 m. praskriejo vos 700 kilometrų atstumu. Vėliau „Deep Impact“ buvo naudojamas dar kelioms kometoms stebėti.

2012 m. spalį šis kosminis zondas buvo nukreiptas į orbitą, kuri leistų prisiartinti prie asteroido 2002 GT (163249). Teoriškai „Deep Impact“ turėtų pro jį pralėkti 2020 m., tačiau jau orbitos keitimo metu daugelis ekspertų abejojo, ar pavyks išsaugoti „Deep Impact“ funkcionalumą praėjus 15 metų nuo pagrindinės jo užduoties atlikimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(10)
(0)
(1)

Komentarai (0)