Mokslas artėja prie gebėjimo ištrinti pasirinktus prisiminimus  (2)

Filme „Jausmų galia“ [angl. Eternal Sunshine of the Spotless Mind], Džimas Keris pasirinko ištrinti skausmingus savo prisiminimus tam, kad galėtų gyventi ramiai. Ir, nors toks scenarijus gali skambėti kaip mokslinė fantastika, o ne realybė, tačiau Skripso tyrimų instituto [angl. Scripps Research Institute] neuromokslininkai sugebėjo atlikti gana panašų atminties „išvalymą“ pelėms ir žiurkėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip teigiama mokslininkų pranešime žurnalui „Biological Psychiatry“.

Skripso tyrimų instituto mokslininkai teigia, jog šis metodas galėtų būti naudingas gydant žmones nuo potrauminio streso sutrikimo, ar padėti kovojant su priklausomybėmis nuo narkotikų.

„Mūsų atsiminimai yra tai, kas esame mes patys. Tačiau kai kurie iš šių prisiminimų gali labai apsunkinti mūsų gyvenimus“, – teigė tyrimui vadovavusi profesorė Courtney Miller. „Panašiai kaip ir filme „Jausmų galia“, mes ieškome būdų, kaip atrinkti ir išnaikinti prisiminimus apie patirtis, susijusias su narkotikais, ar traumuojančiais įvykiais. Mūsų eksperimentas atskleidė, jog mes tai galime atlikti su pelėmis – ištrinti giliai įstrigusius atsiminimus apie patirtis su narkotikais, nepažeidžiant jokių kitų prisiminimų.“

Susikuriant atsiminimams, įvyksta pokyčiai ant neurono esančių dendritinių spygliukų struktūrose. Šios nedidelės, lemputės formos struktūros gauna elektrocheminius signalus iš kitų neuronų, o pokyčiai juose įvyksta dėl baltymo, vadinamo aktinu.

Eksperimento metu mokslininkai sugebėjo sutrikdyti aktino polimerizaciją – procesą, kurio metu molekulės jungiasi į vieną didelę grandininę molekulę, vadinamą polimeru. Žiurkių ir pelių smegenyse formuojantis atsiminimui apie suvartotą metamfetaminą, mokslininkai „užblokavo“ molekulę miozinas II, taip sutrikdydami polimerizacijos procesą.

Eksperimentai su graužikų elgsena parodė, jog šie gyvūnai staigiai ir negrįžtamai prarado bet kokius atsiminimus, susijusius su metamfetaminu. Nebuvo pastebėta, jog tai kaip nors paveikė kitus prisiminimus.

Graužikai buvo išmokyti susieti metamfetamino sukeliamus pojūčius su įvairiais stipriais prieš tai pateikiamais vaizdo, lytėjimo ir kvapo stimulais. Praėjus keletui dienų po polimerizacijos sutrikdymo, toje pačioje aplinkoje esantys graužikai visiškai ignoruodavo stimulus, kurie anksčiau jiems sukeldavo prisiminimus apie metamfetamino vartojimą. Tiriamųjų graužikų reakcijos į atsiminimus, susietus su maistu, ir kitais dalykais, nepakito.

Tačiau mokslininkai pripažįsta tiksliai nežinantys, kodėl stipriai organizmą veikiantys prisiminimai apie metamfetaminą taip pat yra netikėtai lengvai pašalinami. Manoma, jog tai gali būti dėl dopamino – su malonumu ir „apdovanojimo“ jausmu siejamu neurotransmiteriu. Žinoma, jog dopaminas taip pat veikia ir dendritinių spygliukų struktūras. Ankstesni tyrimai atskleidė, jog dopaminas išsiskiria tiek mokantis, tiek kenčiant nuo narkotinės abstinencijos.

„Mes stengiamės suprasti, kuo atsiminimai apie metamfetaminą yra kitokie, nei kiti“, – teigė C. Miller. „Tikimės, jog ateityje mūsų metodas galės būti pritaikomas naikinant kitus žalingus prisiminimus. Tokius, kaip sukeliančius potrauminio streso sutrikimą, ar poreikį rūkyti.“

Efektyvus metodas kovoti su potrauminio streso sutrikimu, būtų labai džiugi žinia milijonams nuo to kenčiančių žmonių. Vien JAV tokių diagnozių nustatytą apie 7.7 milijonus. Nors moterys nuo šio sutrikimo kenčia dažniau, nei vyrai, tačiau, pasak Nacionalinio JAV sveikatos instituto, polinkis į tai gali būti paveldimas.

Potrauminio streso sutrikimas gali kilti bet kokio amžiaus žmonėms, patyrusiems karo baisumus, seksualinę prievartą, katastrofas, avarijas, ar kitus tragiškus įvykius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Tomas Asminavičius
(10)
(0)
(0)

Komentarai (2)