S. Hawkingas kalbėdamas apie eutanaziją prabilo apie gyvūnų kankinimą  (2)

Profesorius Stephenas Hawkingas pasisako už eutanazijos įteisinimą mirtinai sergantiems ligoniams. 71 metų mokslininkas, sergantis motorinių neuronų liga, sako: „Juk gyvūnams kankintis neleidžiame, tai kodėl tą turi daryti žmonės.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per interviu mokslininkas pareiškė manąs, jog asmenys, padėję savo mylimiems, tačiau nepakeliamai kenčiantiems artimiesiems numirti, neturėtų būti teisiami - jeigu žmogus mirtinai sirgo ir kentė skausmą, skelbia „The Telegraph“.

Jungtinėje Karalystėje raginimas pakelti ranką prieš save ar bandymas padėti kitam numirti yra baudžiamas. Tačiau 2010 metais šalies prokuratūra parengė rekomendaciją, kurioje aiškiai įvardyta – draugai ir šeimos nariai, prisidėję prie mylimo mirtininkai žmogaus savižudybės, greičiausiai teisiami nebus.

Tačiau už eutanazijos legalizavimą pasisakantys asmenys reikalauja aiškesnio įstatymo.

S. Hawkingas sako: „Manau, jog mirtinomis ligomis sergantys žmonės, kenčiantys nepakeliamus skausmus, turi teisę nutraukti savo gyvenimą, o tie, kurie jiems padėtų tai padaryti, neturi būti teisiami“.

„Tačiau būtinos garantijos, jog žmogus tikrai nuoširdžiai ir sąmoningai nori nutraukti savo gyvenimą, jam nedaromas spaudimas priimti tokį sprendimą. Reikia užtikrinti, kad tai nebus padaryta be ligonio žinios ir sutikimo – kaip kad vos nenutiko man“, - kalbėjo S. Hawkingas, primindamas apie 1985 metų įvykius, kai buvo prijungtas prie gyvybę palaikančios aparatūros.

Taip nutiko mokslininkui susirgus plaučių uždegimu, kilo komplikacijų, ir pirmoji S. Hawkingo žmona Jane Hawking turėjo galimybę išjungti gyvybę palaikančius prietaisus. Tačiau tai padaryti ji atsisakė ir pareikalavo, kad sutuoktinis būtų pargabentas iš Ženevos į Kembridžą, kur pasveiko ir baigė itin didelio populiarumo sulaukusią mokslinę knygą „A Brief History of Time“ (Trumpa laiko istorija) (visame pasaulyje buvo parduota daugiau nei 10 mln. jos kopijų).
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(6)
(0)
(1)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: