Mokslininkai nustatė, kuris gėrimas geriausiai slopina pagirias  (11)

Ilgai buvo manoma, kad stipri kava ar net „Kruvinosios Meri“ kokteilis išgelbės tavo alkoholiu aplaistytos nakties rytą. Tačiau ekspertai nustatė, kad „Sprite“ yra tas gėrimas, kuris galėtų pagerinti tragišką savijautą, jeigu jau ištiko tokia nelaimė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinų mokslininkai tyrė 57 gėrimus – pradedant žolelių arbata ir baigiant gazuotais gėrimais – ir nustatė, kad citrinos ir žaliosios citrinos gėrimas funkciją atliko geriausiai.

Mokslininkai pirmiausiai nustatė, kas sukelia pagirias, ir atrado, kad tai ne tiek pats alkoholis, kiek organizmo atsako – alkoholio šalinimo iš organizmo poveikis, kuris sukelia galvos skausmą ir pykinimą.

Kai mes geriame, mūsų kepenys išskiria fermentą, vadinamą alkoholio dehidrogenaze (ADH), kuri skaido alkoholyje esantį etanolį į junginį, vadinamą acetaldehidu (o tai leidžia sumažinti alkoholio kiekį, patenkantį į kraujotaką). Vėliau vyksta dar vienas skaidymas, kurio metu fermentas aldehido dehidrogenazė (ALDH) paverčia jį acetatu.

Turėdami šias žinias tyrėjai iš Sun Yat-Sen universiteto testavo daug gėrimų – nuo arbatų, karštų žolelių antpilų iki įvairių gazuotų gėrimų – ir tyrė, kaip jie veikė ADH ir ALDH.

Jie nustatė, kad žolelių gėrimai su kanapių sėklomis iš tiesų tik prailgindavo ADH procesą ir slopino ALDH procesą, taigi pagirios užsitęstų dar ilgiau.

Tačiau „Sprite“ gėrimas buvo tarp tų, kurie pagreitino ALDH procesą, skatindamas alkoholį skaidytis greičiau, taip sutrumpinant pagirių jausmą.

„Šie rezultatai rodo, kad žolelės ir panašūs junginiai gali turėti tiek teigiamą, tiek žalingą poveikį mūsų organizmui“, – teigė Edzardas Ernstas, Exeterio universiteto profesorius emeritas.

Vienintelė gera naujiena yra ta, kad su amžiumi pagirios darosi vis mažesnė problema. Galvos skausmas atsiranda alkoholiui paveikus smegenis, kurios laikinai išbrinksta ir „daužosi“ į kaukolę.

Tačiau su amžiumi mūsų smegenys susitraukia, todėl atsiranda daugiau vietos tinimui ir kartu sunkiau pasiekti tokį lygį, kad smegenys remtųsi į kaukolę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(33)
(0)
(8)

Komentarai (11)