Sauso ledo bomba: paprasta, bet pavojinga  (2)

Dalis tarptautinio Los Andželo oro uosto spalio 13 d. buvo uždaryta po to, kai darbuotojų poilsio kambaryje sprogo sauso ledo bomba. Apie sužeistuosius nepranešama, tačiau kol incidentas buvo tiriamas, visi skrydžiai iš pirmojo terminalo buvo atšaukti ir vėlavo bent po keletą valandų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sauso ledo bomba pagaminta iš sauso ledo – sušalusio anglies dvideginio, kuris ledu virsta -78°C temperatūroje. Jis neretai naudojamas kaip baltų, tirštų garų šaltinis: sausas ledas juos skleisti pradeda tokio ledo gabalėlį pamerkus į vandenį: sausam ledui sublimuojant (iš kieto pavidalo virstant išsyk į dujinį, praleidžiant skysto būvio etapą), išsiskiria balti garai.

Sausas ledas sprogstamuoju užtaisu paverčiamas įdėjus jo į tarą su vandeniu ir tarą itin sandariai uždarius. Indo viduje sausas ledas sublimuoja į garus, plečiasi ir generuoja slėgį į indo sieneles, kuris jas gali susprogdinti. Kaip bet koks kitas sprogmuo, sauso ledo bomba gali būti pavojinga. Indas po užsandarinimo gali sprogti per keletą sekundžių, indo skeveldros gali sužaloti.

Gegužę dėl sauso ledo bombos sprogimo teko evakuoti dalį Disneilendo parko Anahaime (Kalifornija, JAV). Dėl sprogimo buvo areštuotas pramogų parko darbuotojas, kuris bombą padėjo šiukšlių konteineryje.

Sausas ledas dažniausiai naudojamas pramonėje ir komercijoje kaip šaldymo ir konservavimo priemonė, taip pat šalinant dujas (degazuojant) iš talpyklų.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(0)
(0)

Komentarai (2)