Kokiomis spalvomis orgazmą regi sinestetai?  (0)

Sinestezija – pažintinių procesų sutrikimas, kai žmonės nevalingai painioja pojūčius. Pavyzdžiui, užuodžia garsus, jaučia spalvas, mato muziką ir pan. Vokiečių neurobiologai panūdo sužinoti, kokie pojūčiai kyla sekso metu, kai tau – sinestezija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sinestetai pasaulį junta ir suvokia gerokai kitaip nei daugelis mūsų. Jų neurologinės jungtys persipynę taip neįprastai, kad pojūčiai iššaukia stiprias kitų jutimų asociacijas ar kitus pojūčius, kurie, regis, neturėtų būti susiję.

Dažniausiai pasitaikanti sinestezijos forma – grafemų-spalvų sinestezija: asmeniui abėcėlės raidės ar skaičiai sukelia tam tikros spalvos regimąjį pojūtį. Kitos, ne tokios dažnos sinestezijos formos – leksinė-skonio sinestezija (žodžiai kelia stiprias skonio asociacijas), chromastezija (garsų-spalvų sinestezija), audio-taktilinė (garsas sukelia lietimo pojūtį) sinestezija.

Sekso metu žmonės patiria visą aibę jutimų: liečia, ragauja, girdi, mato ir netgi skaičiuoja. Ar bereikia sakyti, kad tai – ištisa jutimų ir emocinių stimuliacijų begalybė. Nenuostabu, kad neurobiologams tokia būsena yra unikalus ir nepakartojamas tyrimų objektas. Ir vis dėlto, kaip seksą patiria sinestetai?

Šiuo klausimu tyrimų atlikta mažai. Žinios šiuo klausimu mokslo pasaulyje yra labai skurdžios. Retų ankstesnių tyrimų autoriai formuluoja prielaidą, kad orgazmas spalvinių asociacijų ir vaizdinių gali sukelti kiek mažiau nei 2 proc. sinestetų.

"Bučiniai ir seksualinė sueitis yra galingas pojūčių jungiklis, - savo knygoje "Sinestezija: jutimų samplaika" (Synesthesia: A Union of the Senses) rašo Ričardas Saitovičius (Richard Cytowic). – Spalvoti fotizmai (fotizmai – spalvos pojūčiai, kuriuos sukelia garsai, kvapas ar kiti pojūčiai), taktilinės formos, tekstūriniai skoniai."

Liečiant, glostant ir glamonėjant (visa tai – taktiliniai [lietimo] pojūčiai) sinestetams sukelia spalvų, skonių, kvapų vaizdinius, garsus, net temperatūrinius pojūčius. O kaipgi tos intymesnės ir konkretesnės detalės? Pvz., kaip skamba ar kvepia susijaudinimas? Arba kokia yra orgazmo spalva?

Paskatinti sinestezijos tyrimų deficito, Hanoverio medicinos mokyklos (Vokietija) tyrėjai, vadovaujami Markuso Zedlerio (Markus Zedler) nusprendė ištirti, "ar tokie suvokiniai turi įtakos seksualinei patirčiai ir seksualinio transo, kurį patiria asinestetai, turiniui?"

"Iš viso tyrime dalyvavo 19 sinestetų (17 moterų, 2 vyrai) ir 36 asinestetai (iš viso – 55 tiriamieji), - žurnale "Frontiers of Psychology" rašo M. Zedleris. – Jiems buvo pateikti du klausimynai – vienas atskleidžia aktualius seksualinės funkcijos bei disfunkcijos aspektus (vokiškai adaptuota "Brief Index of Sexual Functioning" [KFSP] klausimyno versija), o kitas apibūdina seksualinio transo pobūdį bei turinį (vokiškai adaptuota "Altered States of Consciousness Questionnaire" [OAVAV] klausimyno versija). Papildomai buvo atlikti interviu (pokalbiai)."

Kiek netikėta, tačiau paaiškėjo, kad seksualiniai sinestetai meilės akto metu "patiria gilesnį seksualinį transą, tačiau, kaip bebūtų keista, nepatiria stipresnio pasitenkinimo jausmo." Kitaip tariant, į emocinius jutimus sueities metu panyrama giliai, tačiau didesnio seksualinio pasitenkinimo nepatiriama.

Iki šiol sinestezijos tyrimuose nebuvo nieko konkretaus – vien galimos tendencijos: "sinesteziją tam tikru intensyvumu patiria dauguma žmonių" arba "sinestetai sudaro nepaprastai menką populiacijos dalį" (t.y., tai – labai retas sutrikimas). Ko gero, ir tai tiesa. Juk ar dažnai teko girdėti, kai partnerė ar partneris po meilės žaidimų dalijasi tokiais įspūdžiais:

- Na, ir kokie pojūčiai?

- Oooo, ta siena sprogo ir tą akimirką aš viską regėjau purpurine spalva. O tu?

- Aš irgi. Tiesa, brangioji, kodėl tu atrodai visa geltona?
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(0)
(1)

Komentarai (0)