Žemės planetą nuo asteroidų gins erdvėlaivių-kamikadzių flotilė  (6)

Robotizuoti kosminiai aparatai galės pakeisti bet kurios grėsmę mūsų planetai keliančios kosminės uolienos trajektoriją ir apsaugoti Žemę nuo susidūrimo. Tokia vizija svarstoma Jungtinėse Tautose (JT), o kai kurios šio plano dalis JT jau patvirtino. Jų įgyvendinimas bus pradėtas jau šių metų gruodį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Plano tikslas – sukurti Tarptautinį perspėjimo apie asteroidų pavojų tinklą (International Asteroid Warning Network). Tokia organizacija suvienytų įvairiose kosminėse agentūrose dirbančius specialistus ir sudarytų sąlygas kartu ieškoti apsigynimo nuo asteroidų būdų. Mokslininkų skaičiavimu, Saulės sistemoje skrieja milijonai asteroidų, kurie tokie dideli, kad sunaikintų Niujorko dydžio megapolį. Be to, kosminiai objektai, kurių dydis toks, jog jie keltų grėsmę visai žmonijai, į Žemę atskrieja kartą per keletą milijonų metų. Buvęs NASA astronautas Tomas Džounsas (Tom Jones) pasisakė už robotizuotos erdvėlaivių-kamikadzių flotilės idėją. Tokie erdvėlaiviai turėtų rėžtis į grėsmingą asteroidą ir pakeisti jo skrydžio trajektoriją. Egzistuoja ir kitų pasiūlymų: gravitaciniai traktoriai, kurie nuvilktų grėsmingus asteroidus. Filme "Armagedonas" matytas asteroido išsprogdinimo metodas būtų paskutinė priemonė, prilygstanti šiaudo griebimuisi. "Asteroidai egzistuoja. Tik laiko klausimas, kada jie mus susiras", - primena JT Tolimojo kosmoso reikalų tarybos atstovas Serchijas Kamačas-Lara (Sergio Camacho-Lara). Ypatingą susirūpinimą kelia mažesnieji asteroidai – tokie, kurių skersmuo siekia nuo 130 metrų iki 1 km. Dabartiniai antžeminiai ir kosminiai teleskopai nesugebėjo pamatyti Čeliabinsko meteoro, kuris, įskriejęs į atmosferą, sukėlė 440 kilotonų sprogimą ir sužeidė apie tūkstantį žmonių. Jo skersmuo siekė tik keliolika metrų. Apie šį asteroidą daugelis kosminių agentūrų pirmiausiai sužinojo socialiniuose tinkluose.
"Kadangi Žemei artimų asteroidų paieškose dėmesys sutelktas beveik išskirtinai į didelius, globalinę katastrofą sukelti galinčius asteroidus, 99 proc. mažesnių, tačiau pakankamai "parako" turinčių asteroidų, kurie galėtų nuo Žemės paviršiaus nušluoti kurį nors megapolį, lieka nežinomi, neatrasti, nepastebėti, - skelbiama pranešime spaudai. – Technologijos tobulinamos, atrandami šimtai ir tūkstančiai asteroidų, tačiau tikėtina, kad žmonijai gali iškilti susidūrimo su kuriuo nors iš tokių objektų grėsmė."

NASA skelbia, kad astronomai yra aptikę daugiau kaip 10 tūkst. asteroidų, kurių orbitos yra artimos Žemei arba kertasi su Žemės orbita, o tai reiškia, kad jie gali susidurti su mūsų planeta. Maždaug 9 proc. jų yra 900 metrų ilgio. Grėsmingiausi iš jų, kaip numato prognozės, į Žemę gali rėžtis tik kartą per 700 000 – 100 mln. metų. Ir gali paversti Žemę negyvu pasauliu.

"Tačiau net ir mažesni egzemplioriai – nuo 130 metrų iki 1 km skersmens – gali sunaikinti ištisus miestus ir sukelti planetoje chaosą", - primena JT ekspertas Duglasas Birčas (Douglas Birch).
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (6)