Keista liga: ūkininkui plaučiuose išaugo kumščio dydžio grybas  (2)

Kone metus kraujo išskyromis kosėjęs vyriškis liko priblokštas, sužinojęs, kad jo plaučiuose išvešėjo didžiulis grybas. Grybeline infekcija, kuri vadinama aspergiloma, 42-ejų ūkininkas užsikrėtė dirbdamas laukuose. Ištisus metus jį kamavo ne tik komplikuotas kosulys, bet ir pakilusi temperatūra bei svorio mažėjimas. Simptomai niekur nedingo net ir po keleto gydymo antibiotikais kursų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Grybelinė infekcija aspergiloma, įsimetanti dažniausiai tik į plaučius, yra santykinai retas susirgimas. O italo plaučiuose išaugęs grybelio vaisiakūnis buvo neįprastai didelis – beveik 7,6 cm skersmens.

„Mano patirtis didžiulė, tačiau tokio dydžio egzempliorių mačiau pirmą kartą“, – prisipažino tyrimo autorius dr. Marselijas Miljorė (Marcello Migliore), Katanijos universiteto (Italija) krūtinės chirurgas.

Aspergiloma į plaučius patenka pro kvėpavimo takus. Plaučiuose grybelis susikuria ertmę, kurioje pradeda augti grybelio vaisiakūnis. Šiuo grybeliu paprastai užsikrečia nusilpusio imuniteto žmonės arba sergantieji plaučių ligomis (pvz., tuberkulioze). Anot chirurgo, negydoma aspergiloma gali sukelti pneumoniją (plaučių uždegimą) ar net mirtį.

Kai italų ūkininkas, kuris yra užkietėjęs rūkalius, galiausiai nusprendė kreiptis į gydytojus, jis per metus buvo netekęs 35 kg svorio. Kelis mėnesius vyriškis vartojo antibiotikus, tačiau simptomai niekur nedingo. Atvirkščiai – jie tik ryškėjo, o ligonio būklė prastėjo.

Kompiuterinė tomografija parodė, kad viršutinėje kairiojo jo plaučio dalyje suvešėjusi 7 cm ilgio ir 6,5 cm pločio „vegetatyvinė“ masė. Tačiau net ir tada gydytojai tiksliai nežinojo, kas tūno 42-ejų vyriškio kvėpavimo organuose.

„Kai plaučiuose būna tokio dydžio ertmė, medikamentinė terapija būna beviltiška, tenka rinktis chirurginę intervenciją“, – „LiveScience.com“ pasakojo M. Miljorė.

Operacijos metu chirurgas suprato, kad paciento plaučiuose – didžiulis grybo tumulas. Didžiausias kokį jam yra tekę matyti. Po operacijos praėjus 16 mėnesių, buvo atlikti tyrimai ir paaiškėjo, kad vyriškis pasveiko, jokių ankstesnių simptomų nebelikę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(0)
(7)

Komentarai (2)