Į recenzuojamą tarptautinį mokslo žurnalą prasprūdo straipsnis su Borato kvailystėmis  (3)

Niekam ne paslaptis, kad susiruošus skaityti akademinius straipsnius apie atliktus moksliniu tyrimus reikia apsišarvuoti nežmoniška valia ir kantrybe – retas straipsnis būna parašytas pagauliai ar bent informatyviai. Tačiau tarptautiniame rumunų mokslo žurnale "Metalurgia International" neseniai pasirodė beprecedentis šedevras, kurį atsiuntė rimto veido užsienio mokslininkai iš Serbijos. Rimčiausias momentas šioje istorijoje yra tai, kad žurnalo redakcija rimtais veidais palaimino šio straipsnio publikavimą. Taip akademinėje periodikoje atsirado straipsnis, kuriame cituojamas Maiklas Džeksonas, Boratas Sagdyjevas (geriau žinomas kaip tiesiog Boratas) ir pateikiami ką tik atlikti prieš kelis šimtus metų mirusių mokslininkų (tokių kaip D. Bernulis) tyrimų rezultatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip pastebi "Popsci.com", labai (gal net pernelyg) dažnai akademiniai straipsniai būna parašyti taip bukaprotiškai įmantriai, kad susidaro įspūdis, jog juose aprašomi ne konkretūs tyrimai ir rezultatai, o prieiliuota mažai kuo susijusių protingų žodžių, kuriuos mėginta trūks plyš suklijuoti į prasmingus sakinius ir pastraipas. Kartais susidaro įspūdis, kad moksliniam straipsniui pakanka sumesti keletą tarptautinių žodžių, įterpti vieną, kitą žinomą pavardę, pacituoti kokį fiktyvų žurnalą ir tokį kūrinį pateikti redakcijai – o jei priims?

Ir priėmė!

Tokią sėkmės formulę nusprendė išmėginti trys Serbijos akademinių sluoksnių žmonės. Humoro jausmo nestokojantys Balkanų pusiasalio piliečiai ėmė ir sukurpė mokslinį straipsnį, pavadinimu "Evaluation of transformative hermeneutic heuristics for processing random data" ("Transformatyvios hermeneutinės euristikos įvertinimas apdorojant atsitiktinius duomenis"). Ir nusiuntė jį į recenzuojamą rumunų mokslo žurnalą "Metalurgia International".

Trumpas "posmelis" iš neeilinio akademinės prozos šedevro:

"Šiam darbui įkvėpimo semtasi ir remtasi įvairiais kvapą gniaužiančių tyrimų rezultatais, kuriuos atliko įvairių mokslinių disciplinų proto galiūnai iš socialinių mokslų srities. Be to, šis darbas parašytas vadovaujantis kompleksinių techninių disciplinų privalumais, kas šiam darbui suteikia papildomos tarpdisciplininės auros."

Bet dar geresnės yra citatos ir cituojamieji šaltiniai. O, citatos ir cituojamieji šaltiniai! Šioje įžūlioje mokslinėje odisėjoje cituojami tokių solidžių ir iškilių akademinės bendruomenės veikėjų kaip Maiklas Džeksonas (Michael Jackson) ar Boratas Sagdyjevas (tiesiog Boratas) teiginiai ir postulatai. Cituojamas ir mokslo šviesulys S.U. Binė (A.S. Hole), taip pat pasitelkiami ką tik gauti tikrų, bet visiškai ir neprikeliamai mirusių mokslininkų (pvz., Danielio Bernulio [Daniel Bernoulli], Pjero-Simono Laplaso [Pierre-Simon Laplace]) tyrimų rezultatai.

Turtingame ir našiame literatūros šaltinių lobyne galima rasti pornografijos žvaigždės Rono Džeremio (Ron Jeremy) vardą ir pavardę – aiškėja, kad vyrukas papildomai uždarbiaudavo mokslo žurnalo "Kinijos matematikų bendruomenės transakcijos" ("Transactions of the Chinese Mathematical Society") redakcijoje. "Google" naršyklės duomenimis, toks žurnalas, kaip nesunku nuspėti, neegzistuoja. Rumunų žurnalo redakcijos dėmesį galėjo atkreipti ir tikrą furorą akademinėje bendruomenėje 1996 m. sukėlęs garsus straipsnis-pokštas, kurį parašė tūlas Alanas Sokalas (Alan Sokal), o išspausdino žurnalas "Social Text" ("Socialinis tekstas") . Tačiau taip neatsitiko – ir straipsnis buvo priimtas publikuoti.

Visą Borato ir M. Džeksono įžvalgų kupiną straipsnį anglų kalba rasite spustelėję šią nuorodą.

Kaip informuoja naujienų portalas "In Serbia", straipsnis publikuotas be jokių korekcijų.

Beje, į žurnalo redakciją kartu su straipsniu buvo nusiųstos ir šios straipsnio autorių fotografijos...
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(11)
(0)
(2)

Komentarai (3)