Tik pistoletu ginkluotas buvęs desantininkas iš užgrobto prekybos centro Kenijoje išvedė apie 100 žmonių (Video)  (8)

Į atsargą išėjęs Britų specialiosios oro tarnybos SAS desantininkas Kenijoje tapo didvyriu, kai prieš keletą dienų šalies sostinėje Nairobyje iš teroristų užgrobto prekybos centro per patį išpuolio įkarštį išgelbėjo apie šimtą gyvybių. Buvęs karys buvo ginkluotas tik pistoletu. Liudininkai pasakoja, kad jis į užgrobtą prekybos centrą sugrįžo 12 kartų ir iš pragaro išvedė 100 žmonių. Didvyris buvo nufotografuotas su už diržo užkištu pistoletu, išvedantis dvi moteris.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į atsargą išėjęs britų karys Nairobio prekybos centre "Westgate mall" gėrė kavą, kai pastatą šeštadienį užgrobė islamistai. "Tik įsivaizduokite, jis vis sugrįždavo atgal į pastatą, nors puikiai žinojo, kokios žudynės ten vyksta", - žiniasklaidai pasakojo vienas iš Nairobio įvykių liudininkų. Saugumo sumetimais kario identitetas žiniasklaidoje neatskleidžiamas. Britų specialiųjų tarnybų kariai nuolat treniruojasi ir veikia už Kenijos ribų, neretai jiems yra skiriamos užduotys sekti Jungtinės Karalystės piliečius, siejamus su islamistais Somalyje ir Jemene. Buvę SAS kariūnai bendradarbiauja tiek su JK, tiek su Kenijos vyriausybėmis, taip pat darbuojasi saugos tarnybose Rytų Afrikoje. Pranešama, kad saugumo pajėgos šiandien pagaliau paėmė užgrobtą prekybos centrą į savo rankas ir atlieka paskutinius įkaitų ir sužeistųjų paieškos darbus. Nakties ramybę palei "Westgate mall" prekybos centrą paryčiais sudrumstė pastato viduje nuaidėjusios šūvių serijos, leidžiančios manyti, kad pastatas dar nebuvo visiškai saugus. Virš jo patruliavo karinis sraigtasparnis. "Užpuolikai gali slėptis, bet pabėgti neturi jokių galimybių – visi keliai atitverti", - komentavo vienas pareigūnas. Pirminiais duomenimis, išpuolį įvykdė 15 asmenų grupė, sudaryta iš įvairių šalių (kaip manoma, 7 valstybių) piliečių – taip pat iš JAV, Kanados ir Didžiosios Britanijos. Užpuolikė iš D. Britanijos buvo moteris, kuri, kaip pabrėžė Kenijos užsienio reikalų ministrė Amina Mohamed, "yra dalyvavusi panašiose atakose ne sykį" ir patvirtina nuomonę, kad atakose galimai dalyvavo "Baltąja Našle" (White Widow) vadinama Samanta Ljuhvaitė (Samantha Lewhwaite). Žudynės prasidėjo šeštadienio popietę. Liudininkai pasakoja, kad veidus slepiantys teroristai šturmavo pastatą mėtydami granatas ir šaudydami Kalašnikovo automatais. Vakarietiškais rūbais vilkintys užpuolikai visiems musulmonams įsakė palikti pastatą, o paskui paviršutiniškai tikrino, ar išeinantys gali pacituoti Koraną ir ar žino pranašo Muhamedo motinos vardą. Anot vieno saugumo pareigūno, prekybos centras per pusvalandį "buvo paverstas skerdykla", nes ginkluoti teroristai pradėjo siautėti. Užpuolikai, norėdami apsunkinti savo aukų identifikavimą, degino jų veidus ir kapojo rankas. Negyvų aukų kūnai buvo sukrauti prie paradinių durų, kad būtų apsunkintas gelbėjimo grupių įsiveržimas. Žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad viena įkalinta ir sužeista moteris jaunesnių liudininkų akivaizdoje patyrė seksualinę prievartą. Manoma, kad jai buvo peršautas petys, o jos vaikas nušautas, skelbia britų "Daily Mail". Kita įkaitė Kamilė Kaur (Kamille Kaur) su keliolika savo vaikų dalyvavo maisto gaminimo konkurse, kuris vyko antrame aukšte. Prasidėjus užpuolikų atakai, 12-metis jos sūnus ir 8-metė duktė buvo sužeistos šautinėmis žaizdomis. Moters žodžiais tariant, "suaugusieji virto gyvuliais ir bėgdami bei slėpdamiesi lipo per vaikų galvas."
Kenijos Gynybos pajėgų vadas, generolas Džulijus Karangi (Julius Karangi) nedetalizuoja, kokių valstybių piliečiai dalyvavo išpuolyje, tačiau pareiškė, kad žino, kas jie tokie, žino jų tautybes ir užpuolikų skaičių. Jis patvirtino, kad grupuotę sudarė smogikai iš įvairių valstybių.

"Viena aišku, tai – ne lokalus atvejis. Tai – globalinio terorizmo apraiška. Turime pakankamai duomenų, kad galėtume taip manyti", - pabrėžė generolas.

Jis pridūrė, kad mažiausiai trys užpuolikai buvo nušauti, kai Kenijos karinės pajėgos šturmavo penkių aukštų pastatą, kuriame užgrobimo metu buvo apie 1,2 tūkst. žmonių.

Vaizdo siužetas



Vaizdo siužetas


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (8)