Kaip atrodo -73°C "išviręs" kiaušinis? (Video)  (6)

Taip „virtas“ kiaušinis, ko gero, ypatingo apetito nesukels ir ragauti jo kažin ar kils noras. Vis dėlto bandymas „išvirti“ kiaušinį kriogeniniu būdu (-73°C temperatūros skystyje) – ne tik netikėtas, bet ir įdomus (taip pat ir tuo, kad tokį kiaušinį galima atšildyti ir jis atgauna turėtą „žalio“ kiaušinio pavidalą). Be kita ko, procesas nufilmuotas vaizdo kamera.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išbandyti kriogeninės kulinarijos ypatumus sugalvojo pakankamai trenktas portalo „Gizmodo“ mokslininkas Brentas Rouzas (Brent Rose). Tokio eksperimento įgyvendinimui daug pastangų nereikia: pakanka kelių samčių superšalto skysčio kokiame nors inde ir, savaime suprantama, kiaušinio. Teisingai, reikėtų nepamiršti kiaušinio turinį įmušti į tą kunkuliuojantį -73°C temperatūros skysčio telkinį.

 

Rezultatas – šaltyje „keptas“/„virtas“ kiaušinis. Viso terminio apdorojimo procesas atrodo kraupokai, tačiau galutinis produktas – denatūruotas kiaušinio baltymas ir trynys – atrodo netikėtai.



Įdomu ir tai, kad, anot eksperimento autoriaus, atšildžius kiaušinį, jis grįžta į pirminį skystą „žalio“ kiaušinio būvį. Kad taip būtų įmanoma pasukti laiką atgal su keptuvėje keptais ar verdančiame vandenyje virtais kiaušiniais…

 

Ar norėtųsi tokio patiekalo paragauti? Čia jau kiekvieno skonio reikalas. Tiesa, apie taip apdoroto kiaušinio skonį B. Rouzas neužsimena.

Beje, prieš keletą dienų tas pats gudruolis eksperimentavo maišydamas kriogeninius ir alkoholinius skysčius. Eksperimento principas – tas pats: į -73°C temperatūros skystį buvo šliūkštelėta alkoholinio gėrimo. Jis virto alkoholinio ledo gniūžte. Beje, kaip alkoholiniams ledams suteikti nepriekaištingos sferos pavidalą, pasimokyti galima iš šio straipsnio ir šiame vaizdo siužete:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(13)
(0)
(0)

Komentarai (6)