Mokslo pasaulis su triukšmu naikina genetiškai modifikuotų kukurūzų ir vėžio ryšį

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

ElniaRagis 2013-12-01 18:14
tikro maisto?! o ką iki šiol aš pirkdavau? kaip žmonėm panorėjus tas tikras maistas atsiras parduoduvėse, kur jis yra slepiamas nuo paprasto žmogaus dabar? ir iš kokios pušies tokie žiauruoliai nusileido
bmk1245 2013-12-01 18:24
?
cia. 2013-12-01 20:05
Ta monsanto su savo herbicidais ir kitais briedais tikrai nėra šventa ir šia tema valstybės turėtų daug tyrimų užsakinėti, bet pažiurėkit kas darė šį tyrima ir suprasit.
AlvydasR 2013-12-02 13:25
Kaip ir dauguma atvejų kitus kaltini savom nuodėmėm. Gal reiktų pačiam labiau pasidomėti šiuo klausimu? Man keista, kad niekam nekilo klausimas, o kodėl GMO augalai nevaisingi. Pavojų sukelia ne svetima DNR, o jos įterpimo būdas. Tam naudojami virusai, kurie sukarpo DNR, o susijungimo metu prisijungia ir nauji DNG fragmentai. Reikalas tas, kad tie virusai įterpę reikiamą geną nesustoja, o DNR karpo ir toliau. Tokie virusai patekę į žmogų modifikuoja ir jį. Jeigu tokios modifikacijos įvyksta lytinėse ląstelėse, žmogus tampa nevaisingas, kaip ir genetiškai modifikuoti augalai. Taigi tikrai ne už kalnų tas laikas, kai žemėje gims paskutinis vaikas...
Niemand 2013-12-02 14:07
1. GMO kuriami ne su virusų pagalba. Virusai naudojami jau esamo organizmo (augalo daigo ar subrendusio augalo; vaiko ar suaugusio organizmo) genų modifikacijai, tas reikalas vadinamas genų terapija ir naudojamas genetinių ligų gydymui ir tobulinant patį modifikavimo procesą. 2. GMO kuriami su enzimais, kurie pasižymi itin trumpu skilimo periodu. 3. Virusai, kaip ir kita "mikrofauna" yra labai stipriai "adaptuoti" tam tikram organizmui. Išskyrus be galo retas išimtis, kiaulė neserga žmogaus ligomis, o žmogus - kiaulės, nors tai labai genetiškai artimi organizmai. Augalų atveju iš vis joks virusas prie geriausių norų negalėtų paveikti žmogaus, fiziologija pernelyg radikaliai skiriasi.
AlvydasR 2013-12-02 14:46
Teisybė, kad keisti genomą yra keletas būdų ir kai kurie iš jų būtų nekenksmingi, tačiau visiems aišku, kad bus naudojamas pigiausias ir būtent tas, kuris palikuonius daro nevaisingus, nes tai naudinga komerciškai ir, kaip pats rašai, tai daroma specialiai. O ar vaisingi bus palikuonys tų, kurie tai valgys, mažai kam rūpi, kai uždirbami tokie pinigai..
Aidas 2013-12-02 14:50
AlvydaiR - juk Niemand rašo, kad GMO augalai nevaisingi dėl suprantamų komercinių priežasčių. Ar tu manai, kad tie augalai žmogų daro nevaisingu? Jei taip, tai kaip?
AlvydasR 2013-12-02 15:29
Taip, aš manau, kad tai, kas augalus daro nevaisingus, išlieka ir nevaisingais daro tuos, kurie tai valgo. Žinoma, kad tai vyksta ne taip greitai, kaip su augalais, bet procesas vyksta. Akivaizdu, kad viskas priklauso nuo valgytojo amžiaus, suvalgyto kiekio ir t.t. Gali paaiškėti, kad nevaisingais taps 2 ar 3 karta, bet, kai tai paaiškės, ir bus moksliškai įrodyta, jau bus vėlu ką keisti. Traukinys važiuoja..
Niemand 2013-12-02 15:48
Nevaisingais daro enzimai, iškarpantys DNR dalis, atsakingas už žiedadulkių formavimąsi, rezultate augalas dėl sugadintos savo DNR negali suformuoti gyvybingų žiedadulkių. Enzimai iš esmės yra baltymai, kurie: a. Nesidaugina; b. Virškinimo procese suskaidomi į amino rūgštis. Pagaliau pats genų inžinierijos principas tam užkerta kelią - pirmiausia yra dirbama su gryna DNR, suformavus pageidautiną seką, DNR yra transplantuojama į ląstelę. Virusai, bent kol kas, tam netinka, nes labai netikslūs, jau nekalbant apie virusų inžinierijos kainas. Būtų tikslūs, turėtume universalų vaistą nuo vėžio. Bet tai vis vien būtų brangiau už tiesioginę genų inžinieriją - kam žaisti su viruso DNR/RNR/baltymais, jei galima iš karto su tikslinio organizmo DNR dirbti?..
AlvydasR 2013-12-02 16:21
Aš nesu genetikos specialistas, todėl į smulkmenas nesigilinsiu. Taip pat turbūt visiems aišku, kad aš pats tų tyrimų nedariau, o tik dalinuosi informacija iš tų, kurie MO poveikį tyrė. Ten išreikšta mintis buvo būtent tokio pobūdžio, bet be abejo, visa ta informacija kiekvienas turi teisę abejoti. Kaip kad aš abejoju Jūsų pateikta. Kaip suprasti: „dirbama su gryna DNR“?. Ar teigiate, kad iš kiekvienos grūdo ląstelės išimama DNR, modifikuojama ir įdedama atgal. Tikrai nepatikėsiu, kad taip daroma pramoniniu būdu.
Niemand 2013-12-02 16:37
Pradedama nuo vienos ląstelės, o toliau -> http://en.wikipedia.org/wiki/Plant_tissue_culture
AlvydasR 2013-12-02 17:01
..panašu, kad žinai geriau už mane Toli neieškant, vieną kaip tik ir turime prieš akis. Žinoma, kad jie visi šarlatanai ir iš jų reikia kuo greičiau atimti mokslinius vardus, jeigu jie juos turi, kad mokslo vardu neskelbtų dar nežinia kokių erezijų..
vvv2 2013-12-02 17:02
- Manau tikslus palyginimas: GMO yra kaip pulinys, sukeltas svetimo geno, jis pabrinkęs, sukietėjęs, negyvas.
bmk1245 2013-12-02 19:00
ežys 2013-12-02 19:12
Kumelė+Asilas=Mulas Mulas yra nevaisingas. Klausimas: ar dėl to, kad valgau mulo mėsą, kažkuri mano palikuonių karta bus nevaisinga? Iš pateiktų teiginių sprendžiant, turėtum teigiamai atsakyt į šį klausimą, bet spėju, kad man pateikus šį pavyzdį, daugiau dvejonių atsirado.
geras1448 2013-12-02 21:22
Skaudu skaityti kaip tikima gerąja genų modifikacija ... Amerikoj sistema paprasta su GMO : nusiperki GM grūdų, pasėji - gauni labia gerą derlių. Kitais metais vėl perki sėklos, nes toji iš derliaus praktiškai nevaisinga ir derliaus absurdiškai-apgailėtinai mažas kiekis. Ir kodėl šitaip visi tyrimai slopinami šiuo reikalu kaip taisyklė ? Galbūt todėl, kad išaugint kiekvienais metais naują milžinišką derlių (chemizuotą) sukuria didelį guzą piniginėje, o vat be modifikacijų ir trašų - daug sunkiau, reikia daryt sėjomainą, taigi gamyba mažėja, piniginė taip greit nedidėja, o juolab kokia kaina bus produkcijos, kai bus pagaminama mažiau - dabar jau pirkėjai pasitiktinę bus didelėm kainom. Užburtas ratas.
Niemand 2013-12-02 21:41
Tai čia jokia paslaptis ir nėra ką tirti, tiksliau tirti draudžiama pgl. patentų reikalavimus. Monsanto ir kitos įmonės - ne labdaros fondai. Jų tikslas užsidirbti iš savo išradimo, todėl jos specialiai modifikuoja savo kultūras, kad jos negalėtų natūraliai daugintis ir sėklos būtų perkamos tik iš jų. Jie jokiu būdu neslepia to. Tas reikalas vadinamas rinkos ekonomika ir jame kaip ir nieko blogo nėra.
mykolas 2013-12-03 01:38
Kas tas "mokslo pasaulis" ir tas "visuotinis mokslininkų spaudimas"? Tyrimo su žiurkėm bent jau įvardintas grupės vadovas. Anonimų nuomonėm nepasitikiu.
vvv2 2013-12-03 09:47
Vertimas: visur, bulvės buvo apkaltintos, kad: 1. sukelia sifilį, 2. narkozę, 3. scronfuliją, 4. ankstyvą mirtį, 5. nevaisingumą ir 6. siaučiantį seksualumą. "Atsižvelgiant į tai, kad bulvėse tikrai yra kenksmingosios medžiagos, kurių naudojimas gali sukelti raupsus, jos draudžiamos ugdyti. p.s. .. bet kaip tiksliai aprašė nūdienos visuomenę!!!